Źródło: Pixabay
Zupa krem pomidorowa
Ta domowa zupa krem pomidorowa jest ciepła, satysfakcjonująca i pełna smaku. Idealna na szybki obiad czy ciepłą kolację.
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 The Onion
- 1 marchewka
- 1 Pietruszka
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 Łyżka cukru
- Śmietanka do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Pokrój pomidory na pół, pokrój cebulę na ćwiartki, posiekaj czosnek. Umieść je na blasze do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i cukrem.
Piecz warzywa w piekarniku przez 20 minut, aż będą miękkie i delikatnie przypieczone.
W międzyczasie zetrzyj marchewkę i pietruszkę na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na łyżce oliwy, a potem dodaj do nich upieczone warzywa. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Zblenduj zupę na gładki krem.
Sprawdź krem pod względem smaku, a jeżeli to konieczne dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę z kropelką śmietanki i świeżą bagietką.