REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zupa krem pomidorowa

Ta domowa zupa krem pomidorowa jest ciepła, satysfakcjonująca i pełna smaku. Idealna na szybki obiad czy ciepłą kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg dojrzałych pomidorów Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 marchewka Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 500 ml bulionu warzywnego Dodano do
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • Śmietanka do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

Pokrój pomidory na pół, pokrój cebulę na ćwiartki, posiekaj czosnek. Umieść je na blasze do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i cukrem.

3. Krok

Piecz warzywa w piekarniku przez 20 minut, aż będą miękkie i delikatnie przypieczone.

4. Krok

W międzyczasie zetrzyj marchewkę i pietruszkę na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na łyżce oliwy, a potem dodaj do nich upieczone warzywa. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

5. Krok

Zblenduj zupę na gładki krem.

6. Krok

Sprawdź krem pod względem smaku, a jeżeli to konieczne dopraw go do smaku solą i pieprzem.

7. Krok

Podawaj zupę z kropelką śmietanki i świeżą bagietką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy