Źródło: Maliflower73 via Getty Images
Zupa jajeczna, którą babcia robiła w 30 minut
Zupa jajeczna to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych zup, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, zdrowa i bogata w białko. Nauczyłam się tego przepisu od mojej babci i od tamtej pory robię ją niezliczoną ilość razy ku uciesze mojej rodziny. Głównymi składnikami są oczywiście jajka, a także delikatne przyprawy i pyszne warzywa.
Składniki
- 1 duży cebula
- 1 l bulion warzywny
- 1 duży marchewki
- 2 duży ziemniaki
- 4 jajka
- 3 Łyżka Drobno posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 Łyżka olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na zupę jajeczną, obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki. Lubię kroić ziemniaki i marchewkę w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, aby gotowały się w tym samym czasie.
Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. To skarmelizuje cebulę i doda słodkiej nuty do zupy.
Teraz dodaj marchewkę i ziemniaki i kontynuuj smażenie, aż trochę zmiękną.
Wlej bulion warzywny na patelnię i doprowadź do wrzenia. Pozostaw zupę na wolnym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Spróbuj rozłupać kawałek warzywa widelcem, aby sprawdzić, czy jest gotowe.
Podczas gdy zupa się gotuje, ubij jajka w misce. Zrób to ostrożnie, aby uniknąć pęknięcia skorupek. Lekko ubij jajka.
Gdy warzywa się ugotują, wymieszaj zupę trzepaczką i powoli wlej jajka. W ten sposób w zupie powstaną piękne jajeczne nitki.
Zdejmij zupę jajeczną z ognia i dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Spróbować łyżkę i dostosować przyprawy do smaku.
I voilà - zupa jajeczna jest gotowa! Najlepiej smakuje świeżo zrobiona, ale można ją oczywiście przechowywać i podgrzać później.