REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=PpsceWtqywU

Zupa Forszmak

Forszmak to staropolska zupa, której nazwa wywodzi się od słowa ''forsmak'', co oznacza smaczek, dodatek. To danie jest gęstą, wyrazistą zupą o intensywnym smaku. Główne składniki to kapusta kiszona, boczek, grzyby, śmietana i różne przyprawy. To doskonały wybór na zimowe obiady.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g kapusty kiszonej Dodano do
  • 200 g boczku Dodano do
  • 50 g suszonych grzybów Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 2 ziemniaki Dodano do
  • 112 l bulionu mięsnego Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • Pietruszka do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Kiszkę wieprzową należy opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Następnie kiszkę studzimy, po czym odkładamy do lodówki na 24 godziny.

2. Krok

Po tym czasie kiszkę należy rozdrobnić na drobne kawałki.

3. Krok

Cebulę siekamy w kostkę, a następnie podsmażamy na smalcu, aż stanie się złota.

4. Krok

Do cebuli dodajemy kiszkę i smażymy przez około 15 minut, aż składniki się połączą. W międzyczasie można dodać sól i pieprz do smaku.

5. Krok

Na koniec do smaku dodajemy surowe jaja, mieszamy i smażymy przez około 5 minut.

6. Krok

Podajemy na ciepło z chlebem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy