Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=PpsceWtqywU
Zupa Forszmak
Forszmak to staropolska zupa, której nazwa wywodzi się od słowa ''forsmak'', co oznacza smaczek, dodatek. To danie jest gęstą, wyrazistą zupą o intensywnym smaku. Główne składniki to kapusta kiszona, boczek, grzyby, śmietana i różne przyprawy. To doskonały wybór na zimowe obiady.
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 200 g boczku
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duży The Onion
- 2 ziemniaki
- 11⁄2 l bulionu mięsnego
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 2 listy laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 1 Łyżka masla
- Pietruszka do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Kiszkę wieprzową należy opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Następnie kiszkę studzimy, po czym odkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie kiszkę należy rozdrobnić na drobne kawałki.
Cebulę siekamy w kostkę, a następnie podsmażamy na smalcu, aż stanie się złota.
Do cebuli dodajemy kiszkę i smażymy przez około 15 minut, aż składniki się połączą. W międzyczasie można dodać sól i pieprz do smaku.
Na koniec do smaku dodajemy surowe jaja, mieszamy i smażymy przez około 5 minut.
Podajemy na ciepło z chlebem.