REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=PpsceWtqywU

Zupa Forszmak

Forszmak to staropolska zupa, której nazwa wywodzi się od słowa ''forsmak'', co oznacza smaczek, dodatek. To danie jest gęstą, wyrazistą zupą o intensywnym smaku. Główne składniki to kapusta kiszona, boczek, grzyby, śmietana i różne przyprawy. To doskonały wybór na zimowe obiady.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g kapusty kiszonej Dodano do
  • 200 g boczku Dodano do
  • 50 g suszonych grzybów Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 2 ziemniaki Dodano do
  • 112 l bulionu mięsnego Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • Pietruszka do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Kiszkę wieprzową należy opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Następnie kiszkę studzimy, po czym odkładamy do lodówki na 24 godziny.

2. Krok

Po tym czasie kiszkę należy rozdrobnić na drobne kawałki.

3. Krok

Cebulę siekamy w kostkę, a następnie podsmażamy na smalcu, aż stanie się złota.

4. Krok

Do cebuli dodajemy kiszkę i smażymy przez około 15 minut, aż składniki się połączą. W międzyczasie można dodać sól i pieprz do smaku.

5. Krok

Na koniec do smaku dodajemy surowe jaja, mieszamy i smażymy przez około 5 minut.

6. Krok

Podajemy na ciepło z chlebem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy