REKLAMA

Zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego to tradycyjne polskie danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych przysmaków. Choć przygotowanie tego dania wymaga nieco czasu i cierpliwości, powinniśmy pamiętać, że cierpliwość jest kołem zapasowym smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 12 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego) Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • bułka tarta (ile potrzeba do zgęstnienia masy mięsnej) Dodano do
  • sól, pieprz papryka słodka do smaku Dodano do
  • 4 plastry chleba Dodano do
  • 4 łyżki smalcu do smażenia Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 1 l wody (na sos) Dodano do
  • sól, pieprz majeranek do smaku (na sos) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na patelni na trochę smalcu.

2. Krok

Mięso mielone mieszamy z przestudzoną cebulą, czosnkiem, jajkami oraz przyprawami. Dodajemy tyle bułki tartej, aby masa była gęsta i dobrze się formowała.

3. Krok

Z mięsnej masy formujemy zrazy, wkładamy do środka kawałek chleba i zwijamy, formując roladki. Zrazy obtaczamy w mące.

4. Krok

Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy zrazy z obu stron na złoty kolor.

5. Krok

Przygotowujemy sos: wodę mieszamy z przyprawami i gotujemy. Gdy sos zacznie wrzeć, dodajemy do niego zrazy.

6. Krok

Dusimy zrazy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy