Zrazy z mięsa mielonego
Zrazy z mięsa mielonego to tradycyjne polskie danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych przysmaków. Choć przygotowanie tego dania wymaga nieco czasu i cierpliwości, powinniśmy pamiętać, że cierpliwość jest kołem zapasowym smaku.
Składniki
- 1⁄2 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 duży The Onion
- 2 jajka
- bułka tarta (ile potrzeba do zgęstnienia masy mięsnej)
- sól, pieprz papryka słodka do smaku
- 4 plastry chleba
- 4 łyżki smalcu do smażenia
- 2 łyżki mąki
- 1 l wody (na sos)
- sól, pieprz majeranek do smaku (na sos)
Najnowsze ulotki
Procedura
Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na patelni na trochę smalcu.
Mięso mielone mieszamy z przestudzoną cebulą, czosnkiem, jajkami oraz przyprawami. Dodajemy tyle bułki tartej, aby masa była gęsta i dobrze się formowała.
Z mięsnej masy formujemy zrazy, wkładamy do środka kawałek chleba i zwijamy, formując roladki. Zrazy obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy zrazy z obu stron na złoty kolor.
Przygotowujemy sos: wodę mieszamy z przyprawami i gotujemy. Gdy sos zacznie wrzeć, dodajemy do niego zrazy.
Dusimy zrazy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.