Ziołowy chlebek odrywany
Smaczna przekąska na domówkę , czy jako dodatek do obiadu czy grilla , ogniska na świeżym powietrzu . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/06/zioowy-chlebek-odrywany.html
Składniki
CIASTO
- 40 ciasto g drożdżowy
- 3⁄4 Okulary Mleka
- 1⁄2 Okulary wody
- 600 g mąki pszennej
- 11⁄2 jajko łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
MASEŁKO
- 120 g masła 82
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżeczki posiekanej bazyli
- 2 ząbeki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Masło.: Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do masła . Następnie dodać zioła , sól i dokładnie ze sobą wymieszać .
Ciasto.: Drożdże rozkruszyć w misce dodać ciepłe mleko i woda , 1 łyżkę mąki , cukier dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia . ( około 15 minut ) .Po 15 minutach dodajemy mąkę , sól , wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek .
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części , każda z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy dokładnie po całej powierzchni masłem . Ciasto dzielimy na 4 do 5 pasków .
Każdy pasek zwijamy w harmonijkę .
Zwinięte ciasto układy ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia formie ( tortownica o średnica około 20 cm lub keksówka ) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut .
Po upływie tego czasu , ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180° C około 30 minut .
Chlebek podajemy na ciepło .