Źródło: Pixabay : Kaheig
Zimowy napój Glüh Lillet
Glüh Lillet to wspaniała tajna broń na zimne dni. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś pysznego Lillet Blanc, ten przepis jest idealnym wprowadzeniem. Ten ciepły, pocieszający napój z pikantnymi i owocowymi nutami jest absolutnym faworytem w mojej rodzinie, odkąd po raz pierwszy przygotowaliśmy go w zimny wieczór. Zrównoważona mieszanka słodkich i gorzkich smaków jest po prostu nie do odparcia.
Składniki
- 500 ml Lillet Blanc
- 250 ml sok jabłkowy
- 2 laski cynamonu
- 4 Goździki
- 1 Organiczna pomarańcza
- 1 Ekologiczna cytryna
- 4 Łyżka Miód
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować grzane Lillet, wlej Lillet Blanc wraz z sokiem jabłkowym do średniego rondla i podgrzej płyn na średnim ogniu. Upewnij się, że Lillet nie zagotuje się, aby zachować zawartość alkoholu.
Teraz dodaj laski cynamonu i goździki. Uwielbiam eksperymentować z przyprawami i dodawać nieco więcej cynamonu, aby uzyskać jeszcze bogatszy smak.
Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Dodaj plasterki do dzbanka. Owoce cytrusowe nadają napojowi przyjemną cierpką nutę i dopełniają ogólny profil smakowy.
Na koniec dodaj miód i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli wolisz, aby Twój napój był nieco słodszy, nie wahaj się dodać dodatkowej łyżki miodu.
Pozostaw napój na wolnym ogniu przez około 10 minut, aby smaki mogły się w pełni rozwinąć. Następnie przelej przez sitko do kubka i od razu delektuj się Glüh-Lillet - zupełnie jak na jarmarku bożonarodzeniowym!