REKLAMA

Źródło: Pixabay : Kaheig

Zimowy napój Glüh Lillet

Glüh Lillet to wspaniała tajna broń na zimne dni. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś pysznego Lillet Blanc, ten przepis jest idealnym wprowadzeniem. Ten ciepły, pocieszający napój z pikantnymi i owocowymi nutami jest absolutnym faworytem w mojej rodzinie, odkąd po raz pierwszy przygotowaliśmy go w zimny wieczór. Zrównoważona mieszanka słodkich i gorzkich smaków jest po prostu nie do odparcia.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 ml Lillet Blanc Dodano do
  • 250 ml sok jabłkowy Dodano do
  • 2 laski cynamonu Dodano do
  • 4 Goździki Dodano do
  • 1 Organiczna pomarańcza Dodano do
  • 1 Ekologiczna cytryna Dodano do
  • 4 Łyżka Miód Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Aby przygotować grzane Lillet, wlej Lillet Blanc wraz z sokiem jabłkowym do średniego rondla i podgrzej płyn na średnim ogniu. Upewnij się, że Lillet nie zagotuje się, aby zachować zawartość alkoholu.

2. Krok

Teraz dodaj laski cynamonu i goździki. Uwielbiam eksperymentować z przyprawami i dodawać nieco więcej cynamonu, aby uzyskać jeszcze bogatszy smak.

3. Krok

Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Dodaj plasterki do dzbanka. Owoce cytrusowe nadają napojowi przyjemną cierpką nutę i dopełniają ogólny profil smakowy.

4. Krok

Na koniec dodaj miód i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli wolisz, aby Twój napój był nieco słodszy, nie wahaj się dodać dodatkowej łyżki miodu.

5. Krok

Pozostaw napój na wolnym ogniu przez około 10 minut, aby smaki mogły się w pełni rozwinąć. Następnie przelej przez sitko do kubka i od razu delektuj się Glüh-Lillet - zupełnie jak na jarmarku bożonarodzeniowym!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy