Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Zimne nóżki
Zimne nóżki to klasyczna polska potrawa, której przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Idealnie sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach, a także podczas świąt.
Składniki
- 1 kg nóżek wieprzowych
- 2 ks marchewki
- seler
- 1⁄2 ks pora
- 1⁄2 ks główki czosnku
- 2 ks cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 5 łyżki Żelatyna
Najnowsze ulotki
Procedura
Nóżki myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Po około godzinie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy nóżki ostygną, oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę, a kości wrzucamy z powrotem do garnka.
Do garnka z kośćmi dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, seler, pora, obrane cebule oraz czosnek. Całość zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 3-4 godzin. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać, czy poziom wody nie jest za niski i ewentualnie dolewać.
Po tym czasie odcedzamy wywar, a warzywa i kości wyrzucamy. Wywar doprowadzamy ponownie do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Wywar solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy do niego pokrojone mięso i mieszamy.
Tak przygotowane nóżki przelewamy do naczynia, które następnie wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, do zastygnięcia.
Przed podaniem, „zimne nóżki” kroimy w plastry.