REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Zimne nóżki

Zimne nóżki to klasyczna polska potrawa, której przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Idealnie sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach, a także podczas świąt.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg nóżek wieprzowych Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • seler Dodano do
  • 12 ks pora Dodano do
  • 12 ks główki czosnku Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • kilka ziaren ziela angielskiego Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 5 łyżki Żelatyna Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Nóżki myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Po około godzinie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Krok

Kiedy nóżki ostygną, oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę, a kości wrzucamy z powrotem do garnka.

3. Krok

Do garnka z kośćmi dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, seler, pora, obrane cebule oraz czosnek. Całość zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 3-4 godzin. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać, czy poziom wody nie jest za niski i ewentualnie dolewać.

4. Krok

Po tym czasie odcedzamy wywar, a warzywa i kości wyrzucamy. Wywar doprowadzamy ponownie do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

5. Krok

Wywar solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy do niego pokrojone mięso i mieszamy.

6. Krok

Tak przygotowane nóżki przelewamy do naczynia, które następnie wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, do zastygnięcia.

7. Krok

Przed podaniem, „zimne nóżki” kroimy w plastry.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy