REKLAMA
Żeberka w miodzie
Przepis na doskonałe marynowane żeberka w miodzie, które przygotowuje się na grillu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 11⁄2 kg żeberka wieprzowe
- 1⁄2 kubki Miód
- 4 goździki Czosnek
- 1⁄2 kubki sos sojowy
- 2 łyżki Musztarda
- 2 łyżki Sos Worcestershire
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki Przyprawy do grillowania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
140 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj zmiażdżony czosnek, sos sojowy, musztardę, sos Worcestershire, oliwę z oliwek, sól, pieprz i miód.
2. Krok
Doprawić żeberka solą i pieprzem oraz mieszanką do grillowania. Zalać mięso marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Krok
Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Wyjąć żeberka z marynaty i umieścić na ruszcie grilla. Możesz nacierać żeberka marynatą przez cały czas pieczenia.
4. Krok
Piec przez około 15 do 20 minut, obracając co 5 minut lub do momentu, gdy mięso będzie soczyste i dobrze wysmażone.
5. Krok
Odstawić upieczone żeberka na 5 minut przed podaniem.