Źródło: Pixabay
Zdrowe pieczarki portobello nadziewane warzywami
Nadziewane pieczarki portobello to przepyszna przystawka lub danie główne! Ten obfity przepis zawiera świeże portobellos wypełnione serowym, pikantnym nadzieniem, upieczone do perfekcji. Opcja przyjazna weganom, którą z pewnością pokochają wszyscy goście!
Składniki
- 4 Grzyby portobello
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 Mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki Drobno posiekanego czosnku
- 1 Papryka, drobno posiekana
- 1 filiżanka Szpinaku, posiekanego
- 1⁄2 filiżanka bułki tartej
- 1 filiżanka Pokruszonego sera feta (w opcji wegańskiej zastąpić serem wegańskim)
- sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka, do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).
Delikatnie oczyść grzyby portobello i usuń łodygi. Za pomocą łyżki zeskrob skrzela, robiąc miejsce na farsz.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, około pięciu minut.
Dodaj posiekany szpinak na patelnię i smaż, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia.
W misce wymieszać ugotowaną mieszankę warzywną z bułką tartą i serem feta. Dopraw solą i pieprzem zgodnie z własnymi preferencjami.
Napełnij każdą pieczarkę dużą ilością farszu.
Ułóż grzyby na blasze do pieczenia. Piec przez 15-20 minut, aż grzyby zmiękną, a farsz będzie złotobrązowy.
Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką i podawać jeszcze ciepłe.