REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zdrowe pieczarki portobello nadziewane warzywami

Nadziewane pieczarki portobello to przepyszna przystawka lub danie główne! Ten obfity przepis zawiera świeże portobellos wypełnione serowym, pikantnym nadzieniem, upieczone do perfekcji. Opcja przyjazna weganom, którą z pewnością pokochają wszyscy goście!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Grzyby portobello Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 Mała cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 2 ząbki Drobno posiekanego czosnku Dodano do
  • 1 Papryka, drobno posiekana Dodano do
  • 1 filiżanka Szpinaku, posiekanego Dodano do
  • 12 filiżanka bułki tartej Dodano do
  • 1 filiżanka Pokruszonego sera feta (w opcji wegańskiej zastąpić serem wegańskim) Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Świeża pietruszka, do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).

2. Krok

Delikatnie oczyść grzyby portobello i usuń łodygi. Za pomocą łyżki zeskrob skrzela, robiąc miejsce na farsz.

3. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, około pięciu minut.

4. Krok

Dodaj posiekany szpinak na patelnię i smaż, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia.

5. Krok

W misce wymieszać ugotowaną mieszankę warzywną z bułką tartą i serem feta. Dopraw solą i pieprzem zgodnie z własnymi preferencjami.

6. Krok

Napełnij każdą pieczarkę dużą ilością farszu.

7. Krok

Ułóż grzyby na blasze do pieczenia. Piec przez 15-20 minut, aż grzyby zmiękną, a farsz będzie złotobrązowy.

8. Krok

Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką i podawać jeszcze ciepłe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy