Źródło: Freepik
Zdrowe czekoladowe kulki kokosowe bez pieczenia
Przepis jest nie tylko prosty, ale można go przygotować w mgnieniu oka, co czyni go moim ulubionym na niespodziewanych gości i nagłe słodkie zachcianki.
Składniki
- 2 filiżanki Niesłodzonych wiórków kokosowych
- 1 filiżanka mleka skondensowanego
- 2 filiżanki Wiórków półsłodkiej lub mlecznej czekolady
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od połączenia rozdrobnionego kokosa z mlekiem skondensowanym w misce miksera. Ta synergia dwóch prostych składników stanowi serce naszych czekoladowych kulek kokosowych. Pamiętaj, aby dobrze je wymieszać, aż utworzą lekko lepką masę.
Gdy mieszanina będzie gotowa, uformuj z niej małe 1-calowe kulki. Teraz zalecam użycie małej gałki do lodów, aby kulki były jednolite i miały schludny kształt. Umieść kulki na tacy wyłożonej papierem pergaminowym.
Po uformowaniu kulek zamroź je na około 20 minut. Ten krok jest kluczowy, ponieważ zapobiega rozpadaniu się kulek kokosowych podczas zanurzania ich w czekoladzie.
Gdy kulki kokosowe będą się chłodzić, zacznij przygotowywać dip czekoladowy. Rozpuść wiórki czekoladowe z olejem kokosowym w podwójnym bojlerze lub w kuchence mikrofalowej. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu czekolady, aby zapobiec jej przypaleniu i zachować gładką konsystencję.
Gdy czekolada się rozpuści, zacznij zanurzać kulki jedna po drugiej w czekoladzie za pomocą widelca. Naturalne jest, że na kulkach pozostanie nadmiar czekolady, więc po prostu strząśnij nadmiar przed umieszczeniem ich z powrotem na papierze pergaminowym. Ta sztuczka zapewnia, że kulki wyglądają schludnie i nie są nadmiernie czekoladowe.
Po zanurzeniu wszystkich kulek odstaw je, aż czekolada stwardnieje. Możesz przyspieszyć ten proces, umieszczając je w lodówce na około 10 minut.