Źródło: dylhowx from Getty Images
Zapiekany makaron gyros
Zapiekany makaron gyros to jedno z moich ulubionych dań, które każdy może przyrządzić. Jest to całkowicie proste i uniwersalne danie, które można dostosować do gustu i dostępnych składników.
Składniki
- 400 g Makaron
- 600 g Polędwica wieprzowa
- 1 kawałek duża cebula
- 3 goździki Czosnek
- 200 g Grzyby
- Papryka gyros
- sól do smaku
- 200 ml Krem do gotowania
- 150 g Ser do posypania
- olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente.
Podczas gdy makaron się gotuje, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodać pokrojone mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać przyprawę do gyrosa, smażyć przez chwilę i dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć jeszcze przez 10 minut, aż pieczarki lekko zmiękną.
Gdy makaron się ugotuje, dodać mięso i cebulę z grzybami i wymieszać.
Wlej śmietanę do gotowej mieszanki, wymieszaj i posól do smaku.
Przenieś mieszaninę do naczynia do pieczenia i posyp serem.
Piec makaron w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180°C.