Źródło: StockFood / Pheby, Barbara
Zapiekanka z ziemniaków i kiszonej kapusty
Zapiekanka z ziemniaków i kiszonej kapusty z kuchni szwabskiej to jedno z moich ulubionych dań, szczególnie w zimnych porach roku. Połączenie ziemniaków i kiszonej kapusty może na początku wydawać się dziwne, ale smakuje rewelacyjnie. Zapiekanka ziemniaczana to obfity, rozgrzewający posiłek, idealny na chłodne jesienne i zimowe dni.
Składniki
- 1 kg ziemniaki
- 500 g kapusta kiszona
- 2 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 150 ml bulion warzywny
- 100 g creme fraiche
- 150 g Tarty ser
- Sól, pieprz Gałka muszkatołowa
- 2 Tablespoon olej
Najnowsze ulotki
Procedura
1.Aby przygotować przepis na kiszoną kapustę ziemniaczaną, zacznij od odsączenia kiszonej kapusty. Wolę odsączyć kiszoną kapustę, ponieważ dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt kwaśna, a inne smaki wychodzą lepiej.
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Podczas moich pierwszych prób pokroiłam ziemniaki zbyt grubo, były jeszcze trochę twarde. Dlatego zaleca się pokroić ziemniaki tak cienko, jak to możliwe.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zauważyłem, że drobno posiekany czosnek jeszcze lepiej wydobywa smak.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Podsmaż cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż się zeszklą.
Dodać kiszoną kapustę i ziemniaki i zalać bulionem warzywnym. Pozostawić na wolnym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie można dodać przyprawy.
Przełożyć mieszankę ziemniaków i kiszonej kapusty do naczynia żaroodpornego i posypać crème fraîche oraz startym serem.
Zapiekać zapiekankę z ziemniaków i kiszonej kapusty w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż ser będzie złotobrązowy.