REKLAMA

Źródło: Freepik

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym to sycące i smaczne danie, które składa się z warstw chleba, mięsa mielonego, warzyw i sera. W tym przepisie używamy mięsa mielonego, cebuli, papryki, pomidorów i sera, aby stworzyć aromatyczną i obfitą zapiekankę.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mięsa mielonego np wieprzowe Dodano do
  • wołowe lub mieszane Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 400 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 8 kromek chleba tostowego Dodano do
  • 200 g startego sera żółtego Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2. Krok

2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, i smaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

3. Krok

3. Dodaj mięso mielone do garnka i smaż je, aż będzie dobrze zrumienione i całkowicie ugotowane. Rozbijaj mięso widelcem, aby powstały mniejsze kawałki.

4. Krok

4. Dodaj passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki do garnka. Wymieszaj, a następnie dodaj suszone oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

5. Krok

5. W międzyczasie przygotuj formę do zapiekania. Wyłóż dno formy warstwą kromek chleba tostowego.

6. Krok

6. Na kromkach chleba rozłóż równomiernie część mięsa mielonego z sosem.

7. Krok

7. Na wierzchu mięsa posyp warstwę startego sera żółtego.

8. Krok

8. Powtórz proces tworzenia warstw: kromki chleba, mięso mielone, ser, aż zużyjesz całe składniki. Zakończ warstwą sera na wierzchu.

9. Krok

9. Wstaw zapiekankę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż ser będzie roztopiony i zapiekanka lekko zrumieniona.

10. Krok

10. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw ją na kilka minut, aby ostygła i stężała.

11. Krok

11. Pokrój zapiekankę na porcje i podawaj ciepłą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy