Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Zapiekanka farmerska
Jest to zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym oraz dużą ilością boczku.
Składniki
- 300 g makaronu
- 270 g boczku wędzonego
- 150 g startego żółtego sera
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 większa cebula
- 4 ks jajka
- 3 zęby czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1⁄3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1⁄3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1⁄3 łyżeczki czarnego pieprzu
- garść liści świeżej bazylii i oregano
- 1⁄2 Objętość świeżego szczypiorku do dekoracji zapiekanki
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw na bok.
Pokrój boczek na małe paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Smażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć z ognia.
Wlać passatę pomidorową na patelnię (z boczkiem i cebulą), dodać obrany i zmiażdżony czosnek, posiekane liście bazylii i oregano. Doprawić danie solą, pieprzem, cukrem i papryką. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Wlać połowę sosu pomidorowego na dno piekarnika, rozprowadzić i posypać połową startego sera. Następnie ułożyć na wierzchu makaron. Polać makaron pozostałym sosem pomidorowym i posypać startym serem.
Umieścić naczynie do zapiekania w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 20 minut. Po upływie tego czasu wyjąć naczynie z piekarnika, rozbić jajka na wierzchu i posypać białka pozostałym żółtym serem. Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec przez kolejne 10-15 minut. Gotowe danie posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem.