REKLAMA
Źródło: Pixabay
Zapiekane naleśniki na słono
Zapiekane naleśniki nadziewane kurczakiem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szt jajko
- 300 ml mleko
- sól
- 100 g mąka półgruboziarnista
- 100 g kwaśna śmietana
- 50 g Ser eydam
- 200 g filet z kurczaka
- Papryka gyros
- 1 dl olej
- 1 ząbek czosnku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Zaczynamy od przygotowania naleśników. W misce roztrzepujemy mleko, jajko, mąkę i szczyptę soli.
2. Krok
Upiecz naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Odłóż naleśniki na bok i zacznij przygotowywać nadzienie.
3. Krok
Podsmaż pokrojone w kostkę piersi z kurczaka na oleju. Dodać przyprawę do gyrosa i wymieszać.
4. Krok
Na każdy naleśnik nałożyć trochę mięsa, posypać odrobiną sera i zwinąć.
5. Krok
Umieść rozwałkowane naleśniki w naczyniu do pieczenia jeden obok drugiego. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Krok
Na gotowe naleśniki nakładamy łyżkę kwaśnej śmietany wymieszanej z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.