REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PVL597twGEahXjQnaHQi/8f9a763c5dc97a3a956749e1819930.jpeg)
Zapiekana cukinia z mozzarellą
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g Cukinia
- 70 g Gouda feta
- 70 g Cedrowy parmezan
- 125 g mozzarella
- 1 kwaśna śmietana
- 1 jajko
- świeży Zioła
- sól
- Czarny pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
55 min.
1. Krok
Użyłem naczynia do pieczenia o rozmiarach 21x14cm
2. Krok
Smarujemy miskę oliwą z oliwek Priordei Slovakia.
3. Krok
Na dno kładziemy plasterki cukinii, a na nie plasterki mozzarelli.
4. Krok
Następnie przychodzi kolejna cukinia, możesz ją pokroić w plastry, paski lub nawet zetrzeć i odcisnąć.
5. Krok
Na to idzie warstwa edamu. W misce mieszamy jajko, przyprawy, zioła i śmietankę, a następnie wlewamy na edam.
6. Krok
Ostatnia warstwa to ser cheddar.
7. Krok
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na 180 stopni przez 45 minut lub w razie potrzeby do momentu złotego koloru. Wszystko zależy od grubości cukinii.
8. Krok
Zamiast cukinii można użyć dyni, batatów lub nawet ziemniaków.
9. Krok
Smacznego!