REKLAMA
Źródło: Slatan from Canva
Wykostnione udka z kurczaka na grillu
Dobry przepis na wykostnione udka z kurczaka, które łatwo przygotujesz na grillu.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Główne składniki
- 6 Kawałki udka z kurczaka bez kości
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
Marynata
- 4 goździki czosnek
- 1 kawałek cytryna
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Rosemary
- 1 łyżeczka Tymianek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Umyj kurczaka i posyp go solą i przyprawami.
2. Krok
Przygotuj marynatę. Obierz ząbki czosnku i drobno je posiekaj lub przecisk przez praskę. Olej oliwkowy mieszamy z czosnkiem, cytryną, rozmarynem i tymiankiem.
3. Krok
Marynuj kurczęce uda. Polej marynatą kurczęce uda i pozostaw je tak na co najmniej 30 minut do marynowania.
4. Krok
Rozgrzej grill i piecz uda przez 7-8 minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe i całkowicie upieczone. Regularnie smaruj je marynatą podczas pieczenia.