REKLAMA

Źródło: ildipapp from Canva

Wołowy stroganow

Tradycyjny rosyjski przepis, przysmak dla miłośników mięsnych potraw. Wołowy strogonow to szybki i łatwy obiad, który zadowoli każdego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Stroganov:

  • 500 g polędwicy wołowej Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 500 ml bulionu wołowego Dodano do
  • 4 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 300 g pieczarek Dodano do
  • 12 Czerwony Papryki Dodano do
  • 12 Okulary przecieru pomidorowego Dodano do
  • 1 Łyżka koncentratu pomidorowego Dodano do

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki Dodano do
  • 12 łyżeczki papryki ostrej Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 1 ks ogórek kiszony (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Mięso pokroić w paski. Wymieszać z mąką pszenną. Zagotować bulion w szerokim rondlu.

2. Krok

Rozgrzać patelnię z olejem i stopniowo wrzucać mięso. Podsmażyć szybko, następnie zdjąć z patelni i włożyć do gotującego się bulionu.

3. Krok

Doprawić papryką i gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

4. Krok

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do garnka z mięsem i gotować przez 5 minut.

5. Krok

Posiekaj grzyby, wrzuć je na patelnię z olejem, smaż aż odparują, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.

6. Krok

Przełożyć do garnka z mięsem.

7. Krok

Gotować bez przykrycia przez około 5 minut i doprawić solą i pieprzem.

8. Krok

Dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Gotować pod przykryciem przez 5 minut.

9. Krok

Obierz ogórka kiszonego (jeśli używasz), pokrój w paski i dodaj do potrawy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy