Źródło: ildipapp from Canva
Wołowy stroganow
Tradycyjny rosyjski przepis, przysmak dla miłośników mięsnych potraw. Wołowy strogonow to szybki i łatwy obiad, który zadowoli każdego.
Składniki
Stroganov:
- 500 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 ks cebule
- 300 g pieczarek
- 1⁄2 Czerwony Papryki
- 1⁄2 Okulary przecieru pomidorowego
- 1 Łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1⁄2 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz
- 1 ks ogórek kiszony (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso pokroić w paski. Wymieszać z mąką pszenną. Zagotować bulion w szerokim rondlu.
Rozgrzać patelnię z olejem i stopniowo wrzucać mięso. Podsmażyć szybko, następnie zdjąć z patelni i włożyć do gotującego się bulionu.
Doprawić papryką i gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do garnka z mięsem i gotować przez 5 minut.
Posiekaj grzyby, wrzuć je na patelnię z olejem, smaż aż odparują, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.
Przełożyć do garnka z mięsem.
Gotować bez przykrycia przez około 5 minut i doprawić solą i pieprzem.
Dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Gotować pod przykryciem przez 5 minut.
Obierz ogórka kiszonego (jeśli używasz), pokrój w paski i dodaj do potrawy.