Źródło: ALLEKO from Getty Images
Wolno pieczone schabowe
Ten przepis to jedna z najbardziej tradycyjnych metod przygotowania wieprzowiny. Wolne pieczenie w piekarniku daje mięso możliwość stania się delikatnie i soczystym, jednocześnie wzbogaca go o wspaniałe i pikantne smaki. Mięso jest doskonałe do jedzenia z sosem, puree ziemniaczanym lub grillowanymi warzywami. Jeśli lubisz eksperymentować z smakami, dodaj do marynaty do mięsa inne przyprawy według własnego gustu.
Składniki
Mięso
- 1 kawałek łopatka wieprzowa
- 2 goździki czosnek
- 2 łyżeczki sól
- 2 łyżeczki pieprz czarny mielony
- 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek
Sos
- 1 kawałek The Onion
- 1 kawałek marchewki
- 1 kawałek Pietruszka
- 1 seler
- 2 kawałek pomidory
- 2 kawałek Papryki
- 1 łyżeczka mielona papryka
- 500 ml Rosół
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i oczyść i osusz schab wieprzowy.
Mięso posyp solą, przyprawami i posiekanym czosnkiem. Następnie wymieszaj mięso w oliwie z oliwek.
Włóż mięso do piekarnika na 1 godzinę bez pokrywki.
W międzyczasie przygotuj warzywa do sosu. Pokrój cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, pomidory i paprykę.
Po godzinie wyjmij mięso z piekarnika i dodaj pokrojoną warzywa i mielony pieprz. Dodaj także rosół.
Przykryj i włóż z powrotem do piekarnika na 2 godziny. W tym czasie mięso kilka razy polewać bulionem, aby się nie przypalało.
Po upływie czasu wyjmij mięso z piekarnika. Mięso powinno być bardzo miękkie. Odcedź sos i podawaj go z mięsem.