REKLAMA

Źródło: ALLEKO from Getty Images

Wolno pieczone schabowe

Ten przepis to jedna z najbardziej tradycyjnych metod przygotowania wieprzowiny. Wolne pieczenie w piekarniku daje mięso możliwość stania się delikatnie i soczystym, jednocześnie wzbogaca go o wspaniałe i pikantne smaki. Mięso jest doskonałe do jedzenia z sosem, puree ziemniaczanym lub grillowanymi warzywami. Jeśli lubisz eksperymentować z smakami, dodaj do marynaty do mięsa inne przyprawy według własnego gustu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Mięso

  • 1 kawałek łopatka wieprzowa Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 2 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 łyżeczki pieprz czarny mielony Dodano do
  • 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do

Sos

  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 1 kawałek marchewki Dodano do
  • 1 kawałek Pietruszka Dodano do
  • 1 seler Dodano do
  • 2 kawałek pomidory Dodano do
  • 2 kawałek Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka mielona papryka Dodano do
  • 500 ml Rosół Dodano do
REKLAMA

Procedura

210 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i oczyść i osusz schab wieprzowy.

2. Krok

Mięso posyp solą, przyprawami i posiekanym czosnkiem. Następnie wymieszaj mięso w oliwie z oliwek.

3. Krok

Włóż mięso do piekarnika na 1 godzinę bez pokrywki.

4. Krok

W międzyczasie przygotuj warzywa do sosu. Pokrój cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, pomidory i paprykę.

5. Krok

Po godzinie wyjmij mięso z piekarnika i dodaj pokrojoną warzywa i mielony pieprz. Dodaj także rosół.

6. Krok

Przykryj i włóż z powrotem do piekarnika na 2 godziny. W tym czasie mięso kilka razy polewać bulionem, aby się nie przypalało.

7. Krok

Po upływie czasu wyjmij mięso z piekarnika. Mięso powinno być bardzo miękkie. Odcedź sos i podawaj go z mięsem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy