Źródło: Black Lollipop from Getty Images
Wódka kawowa
Pierwszy raz przygotowałem tę wódkę kawową na imprezę urodzinową mojego znajomego wielkiego miłośnika kawy. Pomyślałem, że połączenie dwóch jego ulubionych rzeczy - kawy i wódki - będzie idealnym prezentem. I nie pomyliłem się! Wódka kawowa zrobiła furorę na imprezie, a teraz jest obowiązkowym dodatkiem do wszelkich spotkań ze znajomymi. Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu każdemu miłośniku mocnej kawy i dobrego alkoholu.
Składniki
- 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 1 l wódki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania mocnej kawy.
Dopiero po zaparzeniu kawy, kiedy jest jeszcze gorąca, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił.
Kiedy kawa z cukrem zaladuje, dodaj do niej laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy.
Następnym krokiem jest połączenie kawy z wódką. Czarę, w której będziesz robił mieszankę, zamocz wcześniej w gorącej wodzie, w ten sposób alkohol lepiej połączy się z kawą.
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do czystej butelki. Zasada jest taka, by butelka była szczelna.
Teraz pozostaje jedynie czekać. Wódka kawowa powinna macerować co najmniej przez 2, a najlepiej przez 3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Przydatnym trikiem jest codziennie delikatne potrząsanie butelką.
Po upływie wymaganego czasu wódka jest gotowa do spożycia, jednak zawsze warto sprawdzić czy smak ci odpowiada. Jeżeli jest zbyt mocna, można dodać odrobinę wody lub mniej kofeinowej kawy, a jeżeli zbyt słaba, to dolej więcej wódki.