Źródło: netrun78 for iStockPhotos
Włoskie ciasto świąteczne Pandoro
Przepis na włoskie klasyczne pandoro to jeden z moich ulubionych świątecznych przepisów. Pachnące ciasto drożdżowe i słodki cukrowy "koc śnieżny" tworzą ciepło i przytulność w każdej kuchni i wywołują uśmiech na twarzach mojej rodziny. Chwyć więc miskę z ciastem i świętujmy razem magiczny okres świąteczny z tym pysznym ciastem.
Składniki
- 500 g Mąka pszenna (plus trochę więcej na powierzchnię roboczą)
- 200 g Cukier
- 200 g zmiękczone masło
- 7 żółtka jaj
- 20 g drożdże
- 100 ml mleko
- 1 strąk wanilii
- 1 Szczypta sól
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec włoskie "Pandoro", zaczynamy od ciasta początkowego. W tym celu należy rozpuścić drożdże w letnim mleku i wymieszać je ze 150 g mąki pszennej. Powstałe ciasto należy teraz przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie, dodać pozostałe 350 g mąki. Dodać 100 g cukru, 100 g masła, 1 żółtko i ziarenka z laski wanilii i zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Teraz mamy czas na ubicie pozostałego masła ze 100 g cukru i 6 żółtkami, aż masa będzie puszysta i jednolita.
Jak tylko nasze ciasto ładnie wyrośnie, zagniatamy mieszankę masła, jajek i cukru. Ten krok wymaga cierpliwości i siły, ponieważ mieszanka jest bardzo lepka, więc nie poddawaj się!
Następnie umieść gotowe ciasto w wysmarowanej masłem formie do pandoro, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ważne jest, aby forma nie była zbyt pełna, ponieważ ciasto nadal będzie rosło.
Teraz piecz ciasto w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Nie zapomnij sprawdzić ciasta szpikulcem!
Po ostygnięciu posyp "Pandoro" cukrem pudrem i podawaj.