REKLAMA

Źródło: stockfoodgmbh from Images Professionals GmbH

Wigilijny sos grzybowy

Jest to mój ulubiony przepis na sos grzybowy, który przygotowuję każdego roku na Wigilię. Sos ma kremową, niezwykle aromatyczną konsystencję, jest delikatnie pikantny i doskonale komponuje się z tradycyjnymi potrawami wigilijnymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g suszonych grzybów Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 1 l bulionu warzywnego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Pamiętaj, przynajmniej 8 godzin to klucz - wtedy grzyby nasiąkną wodą i będą miały odpowiedni smak i konsystencję.

2. Krok

Następnego dnia grzyby odcedzamy, a następnie drobno kroimy.

3. Krok

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

4. Krok

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, na której szklimy cebulę do momentu, aż stanie się złota.

5. Krok

Grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, a następnie gotujemy na małym ogniu około 40 minut.

6. Krok

Do zeszklonej cebuli dodajemy drugą łyżkę masła i mąkę, mieszamy całość, aż powstanie zasmażka.

7. Krok

Zasmażkę dodajemy do garnka z grzybami i gotujemy kolejne 15 minut, ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił.

8. Krok

Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut.

9. Krok

Sos grzybowy jest gotowy. Doskonale pasuje do pierogów z kapustą i grzybami lub do klusków śląskich. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2163 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Dania mięsne

1119 przepisy

Śniadanie

474 przepisy

Kolacja

2024 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy