:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OMnRH7GgMj1xmtHI3UzX/d85cfc785b15e927de0ed0f48c824e.jpeg)
Źródło: stockfoodgmbh from Images Professionals GmbH
Wigilijny sos grzybowy
Jest to mój ulubiony przepis na sos grzybowy, który przygotowuję każdego roku na Wigilię. Sos ma kremową, niezwykle aromatyczną konsystencję, jest delikatnie pikantny i doskonale komponuje się z tradycyjnymi potrawami wigilijnymi.
Składniki
- 500 g suszonych grzybów
- 2 ks cebule
- 2 łyżki masla
- 2 łyżki mąki
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki śmietany
Najnowsze ulotki
Procedura
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Pamiętaj, przynajmniej 8 godzin to klucz - wtedy grzyby nasiąkną wodą i będą miały odpowiedni smak i konsystencję.
Następnego dnia grzyby odcedzamy, a następnie drobno kroimy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, na której szklimy cebulę do momentu, aż stanie się złota.
Grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, a następnie gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drugą łyżkę masła i mąkę, mieszamy całość, aż powstanie zasmażka.
Zasmażkę dodajemy do garnka z grzybami i gotujemy kolejne 15 minut, ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił.
Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Sos grzybowy jest gotowy. Doskonale pasuje do pierogów z kapustą i grzybami lub do klusków śląskich. Smacznego!