Źródło: Dar1930 from Getty Images
Wigilijny barszcz z uszkami
Wigilijny barszcz z uszkami jest danie, które przygotowuję z moją rodziną każdego roku. Muszę przyznać, że to jest przepis, który przekazała mi babcia - zakorzeniony w tradycji i przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Składniki
Dla Barszczu:
- 3 l wody
- 500 g buraków
- 1 ks cebula
- 3 zęby czosnku
- 2 listy laurowe
- ziele angielskie
- sól
- cukier
- pieprz do smaku
Dla Uszek:
- 500 g gotowego ciasta pierogowego
- 300 g grzybów suszonych
- 1 ks duża cebula
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Dla barszczu - buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę i zalewamy 3 litrami wody.
Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz trochę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez około godzinę.
Po tym czasie, dodajemy cukier i pieprz do smaku, co będzie podkreślało naturalny smak barszczu. Gotujemy jeszcze przez około 30 min. Przed podaniem przecedzamy barszcz przez sitko.
Dla uszek - grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie, odcedzamy grzyby (ale nie wylewamy wody!) i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do niej grzyby. Dusimy wszystko razem przez około 15-20 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z gotowego ciasta pierogowego wykrawamy okręgi, na które nakładamy farsz z grzybów. Składamy ciasto na pół, zlepiamy brzegi i formujemy kształt 'uszka'.
Uszka gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min. od momentu wypłynięcia.