REKLAMA

Źródło: via Freepik

Wigilijna zupa grzybowa

Tradycyjna, aromatyczna zupa grzybowa na wigilijny stół. Swoją wyjątkową esencję zawdzięcza suszonym borowikom, które nadają zupie intensywny smak i aromat. Idealna na rozpoczęcie uroczystej wigilijnej kolacji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 50 g suszonych borowików Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 por Dodano do
  • ziela angielskie Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Zalej grzyby litrem wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby, a wodę zachowaj.

2. Krok

Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i pora. Pokrój wszystko w drobną kostkę.

3. Krok

Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.

4. Krok

Dodaj odcedzone grzyby do warzyw i smaż przez kolejne 5 minut.

5. Krok

W oddzielnym garnku podgrzewaj wodę z grzybów. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj warzywa z grzybami. Dorzuć listek laurowy i ziele angielskie.

6. Krok

Zupę gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.

7. Krok

Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, wyjmij listek laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj zupę na gładko.

8. Krok

W małym garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i zasmaż zupę.

9. Krok

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy