REKLAMA
Wieprzowy perkelt
Nasz ulubiony wieprzowy perkelt
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 750 g wieprzowina
- 1 The Onion
- 1 łyżka stołowa smalec
- Pieczona wieprzowina
- 2 ząbek czosnku
- papryka mielona - słodka
- Sól
- pieprz czarny mielony
- kminek
- Papryka
- pomidory koktajlowe
- 1 ziemniak
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle do momentu aż stanie się szklista. Następnie dodajemy umyte mięso pokrojone w kostkę i smażymy razem z cebulą, aby 'się zaciągnęło'.
2. Krok
Dodamy pokrojony czosnek, czerwoną słodką paprykę, pieczonego wieprza, kminek i polewamy odrobiną wody.
3. Krok
Mięso pięknie pachnie, gdy dodasz do niego pomidora i papryki. Wystarczy 1-2 cherry pomidory i około 1/3 papryki. Kiedy pomidory się rozgotują, usuwam skórkę pomidorową, ale jeśli ci to nie przeszkadza, zostaw ją tam.
4. Krok
Sól dodaję dopiero gdy masło jest na pół ugotowane, a gotowy perkelt gęstnęje startym ziemniakiem. Smakuje fantastycznie z dowolnym dodatkiem.