REKLAMA

Źródło: Olga Mazyarkina for iStockPhotos

Wegetariańskie risotto z cykorią

Pyszne włoskie risotto z radicchio, które uwielbiam przyrządzać raz za razem. Połączenie pikantnego radicchio i kremowego risotto jest bezcennie pyszne. To szybki i łatwy przepis, który można przygotować również w ciągu tygodnia, risotto jest soczyste i delikatne, a radicchio nadaje mu wspaniały kolor.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 320 g Ryż do risotto (Arborio lub Vialone Nano) Dodano do
  • 1 mały radicchio Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 100 ml białe wino wytrawne Dodano do
  • 112 l bulion warzywny Dodano do
  • 80 g parmezan Dodano do
  • 30 g masło Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Aby przygotować risotto z radicchio, oczyść radicchio i pokrój je w cienkie paski. Zachowaj kilka pasków do dekoracji.

2. Krok

Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej patelni. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Na tym etapie zalecam nie utrzymywać zbyt wysokiej temperatury, aby nie przypalić cebuli.

3. Krok

Dodaj ryż do risotto i stale mieszaj, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Powinno to zająć około dwóch minut.

4. Krok

Wlać wino i pozostawić do całkowitego wchłonięcia. Gotowanie z winem nadaje risotto wspaniałą głębię smaku.

5. Krok

Teraz pokrój radicchio w paski i wrzuć do ryżu. Następnie dodaj chochlę gorącego wywaru warzywnego i mieszaj, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Cierpliwość jest tutaj wymagana: zawsze czekaj, aż wywar zostanie prawie całkowicie wchłonięty przed dodaniem kolejnej chochli.

6. Krok

Stopniowo dodawaj cały bulion i gotuj ryż na średnim ogniu, stale mieszając. Ogólnie rzecz biorąc, ryż powinien być ugotowany po 15-20 minutach. Zależy to jednak od konkretnej odmiany, więc próbuj dalej!

7. Krok

Gdy ryż będzie ugotowany, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj masło i starty parmezan i wszystko dobrze wymieszaj. Te ostatnie składniki nadają risotto typową kremową konsystencję.

8. Krok

Dopraw włoskie risotto radiccio solą i pieprzem i odstaw na kilka minut pod przykryciem.

9. Krok

Podawaj idealnie ugotowane risotto z radicchio z zarezerwowanymi paskami radicchio i odrobiną parmezanu, jeśli chcesz. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy