Źródło: Olga Mazyarkina for iStockPhotos
Wegetariańskie risotto z cykorią
Pyszne włoskie risotto z radicchio, które uwielbiam przyrządzać raz za razem. Połączenie pikantnego radicchio i kremowego risotto jest bezcennie pyszne. To szybki i łatwy przepis, który można przygotować również w ciągu tygodnia, risotto jest soczyste i delikatne, a radicchio nadaje mu wspaniały kolor.
Składniki
- 320 g Ryż do risotto (Arborio lub Vialone Nano)
- 1 mały radicchio
- 1 cebula
- 100 ml białe wino wytrawne
- 11⁄2 l bulion warzywny
- 80 g parmezan
- 30 g masło
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować risotto z radicchio, oczyść radicchio i pokrój je w cienkie paski. Zachowaj kilka pasków do dekoracji.
Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej patelni. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Na tym etapie zalecam nie utrzymywać zbyt wysokiej temperatury, aby nie przypalić cebuli.
Dodaj ryż do risotto i stale mieszaj, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Powinno to zająć około dwóch minut.
Wlać wino i pozostawić do całkowitego wchłonięcia. Gotowanie z winem nadaje risotto wspaniałą głębię smaku.
Teraz pokrój radicchio w paski i wrzuć do ryżu. Następnie dodaj chochlę gorącego wywaru warzywnego i mieszaj, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Cierpliwość jest tutaj wymagana: zawsze czekaj, aż wywar zostanie prawie całkowicie wchłonięty przed dodaniem kolejnej chochli.
Stopniowo dodawaj cały bulion i gotuj ryż na średnim ogniu, stale mieszając. Ogólnie rzecz biorąc, ryż powinien być ugotowany po 15-20 minutach. Zależy to jednak od konkretnej odmiany, więc próbuj dalej!
Gdy ryż będzie ugotowany, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj masło i starty parmezan i wszystko dobrze wymieszaj. Te ostatnie składniki nadają risotto typową kremową konsystencję.
Dopraw włoskie risotto radiccio solą i pieprzem i odstaw na kilka minut pod przykryciem.
Podawaj idealnie ugotowane risotto z radicchio z zarezerwowanymi paskami radicchio i odrobiną parmezanu, jeśli chcesz. Smacznego!