Źródło: GMVozd via GettyImages
Wegetariański dodatek do pieczonego radicchio
Jako zapalony kucharz i miłośnik sałatek, wypróbowałem ten przepis, aby poszerzyć różnorodność moich sałatkowych kombinacji. Równowaga między lekko gorzkim smakiem radicchio i słodyczą miodu zapewnia wspaniałe doznania na talerzu. Pieczone radicchio jest cudownie chrupiące i doskonale uzupełnia każde danie główne.
Składniki
- 2 Głowy radicchio
- 4 Tablespoon oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 Tablespoon Miód
- 2 Tablespoon Ocet balsamiczny
- 1 zzzerdrückte Ząbek czosnku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na smażone radicchio, najpierw przekrój radicchio na pół i usuń łodygę. Uważaj, aby nie umyć warzyw zbyt mocno, w przeciwnym razie nabiorą wody i nie będą tak chrupiące.
Rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek. Umieść radicchio na patelni przeciętą stroną do dołu i smaż przez około 5 minut, aż zacznie brązowieć. Z mojego doświadczenia wynika, że radicchio nabiera wtedy wspaniałego aromatu.
Obróć radicchio, dopraw solą i pieprzem i smaż przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie drobno posiekaj czosnek. Uważaj, aby nie dodać go na patelnię zbyt wcześnie, w przeciwnym razie czosnek spali się i nabierze gorzkiego smaku.
Zmniejsz ogień, dodaj posiekany czosnek, miód i ocet balsamiczny do radicchio i dobrze wymieszaj.
Ponownie doprawić smażone radicchio i w razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu.
Podawaj pieczone radicchio jako dodatek do dań mięsnych lub jako danie główne na lekką, zdrową kolację. Smacznego!
Daj się ponieść kreatywnemu stylowi gotowania i dodaj dodatkowe składniki, takie jak orzechy lub smażony boczek. W końcu eksperymentowanie to największa frajda w kuchni!