:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uclDFE5LCxvsmgKRtJtZ/97607a59e67fbd52f02617403f6c0e.jpeg)
Źródło: Azurita from Getty Images
Waniliowe muffiny z czekoladą
Te muffiny są idealnym rozwiązaniem dla miłośników słodyczy. Są pełne waniliowego smaku z kawałkami czekolady, które tworzą nieodparty kombo.
Składniki
- 180 g mąka samozbrylająca
- 2 szt jajko
- 200 ml mleko
- 100 g masło
- 150 g cukier
- 1 szt Ekstrakt waniliowy
- 100 g gotowanie czekolady
- 1 szt Cypryjski proszek
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę na muffinki, do której włóż papierowe koszyczki.
W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce roztop masło i wymieszaj je z mlekiem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
Suche składniki stopniowo dodawaj do mokrych i dobrze wymieszaj.
Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Podziel ciasto do przygotowanych koszyczków i piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, lub aż muffinki będą upieczone. Najlepiej to sprawdzić, wkładając patyczek i jeśli na nim nic nie zostanie, są gotowe.
Pozwól muffinkom ostygnąć na kratce, a potem możesz je cieszyć.