REKLAMA

Źródło: Azurita from Getty Images

Waniliowe muffiny z czekoladą

Te muffiny są idealnym rozwiązaniem dla miłośników słodyczy. Są pełne waniliowego smaku z kawałkami czekolady, które tworzą nieodparty kombo.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 180 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do
  • 200 ml mleko Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
  • 1 szt Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 100 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 1 szt Cypryjski proszek Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę na muffinki, do której włóż papierowe koszyczki.

2. Krok

W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.

3. Krok

W drugiej misce roztop masło i wymieszaj je z mlekiem, jajkami i ekstraktem waniliowym.

4. Krok

Suche składniki stopniowo dodawaj do mokrych i dobrze wymieszaj.

5. Krok

Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj.

6. Krok

Podziel ciasto do przygotowanych koszyczków i piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, lub aż muffinki będą upieczone. Najlepiej to sprawdzić, wkładając patyczek i jeśli na nim nic nie zostanie, są gotowe.

7. Krok

Pozwól muffinkom ostygnąć na kratce, a potem możesz je cieszyć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy