REKLAMA

Źródło: izmask from Getty Images

Waniliowe bułeczki babci

Bułeczki waniliowe to jedne z moich ulubionych świątecznych słodkości, na które czekam z niecierpliwością przez cały rok. Chociaż na początku mogą wydawać się trudne do zrobienia, są bardzo proste w przygotowaniu, a rezultat jest zawsze doskonały.

REKLAMA

Składniki

porcje
40
  • 300 g Mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 2 kawałek Cukry waniliowe Dodano do
  • 100 g Mielone orzechy włoskie Dodano do
  • 80 g cukier puder Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • skórka cytrynowa Dodano do
  • Cukier puder do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznij od wymieszania mąki, masła, orzechów, cukru pudru, soli i skórki z cytryny.

2. Krok

Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ pomaga ciastu stwardnieć, co ułatwia jego formowanie.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni przed rozpoczęciem formowania bułek. Podziel ciasto z lodówki na mniejsze porcje i uformuj każdą z nich w cienką bułkę, którą pokrój na równe kawałki.

4. Krok

Uformuj każdy kawałek w małą rolkę.

5. Krok

Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-12 minut lub do uzyskania ładnego złotego koloru.

6. Krok

Gdy bułeczki są jeszcze ciepłe, obtoczyć je w mieszance cukru waniliowego i cukru pudru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy