Źródło: izmask from Getty Images
Waniliowe bułeczki babci
Bułeczki waniliowe to jedne z moich ulubionych świątecznych słodkości, na które czekam z niecierpliwością przez cały rok. Chociaż na początku mogą wydawać się trudne do zrobienia, są bardzo proste w przygotowaniu, a rezultat jest zawsze doskonały.
Składniki
- 300 g Mąka półgruboziarnista
- 200 g Masło
- 2 kawałek Cukry waniliowe
- 100 g Mielone orzechy włoskie
- 80 g cukier puder
- szczypta soli
- skórka cytrynowa
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od wymieszania mąki, masła, orzechów, cukru pudru, soli i skórki z cytryny.
Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ pomaga ciastu stwardnieć, co ułatwia jego formowanie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni przed rozpoczęciem formowania bułek. Podziel ciasto z lodówki na mniejsze porcje i uformuj każdą z nich w cienką bułkę, którą pokrój na równe kawałki.
Uformuj każdy kawałek w małą rolkę.
Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-12 minut lub do uzyskania ładnego złotego koloru.
Gdy bułeczki są jeszcze ciepłe, obtoczyć je w mieszance cukru waniliowego i cukru pudru.