REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Uszka z kapustą i grzybami

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Farsz do uszek:

  • 500 g kiszonej kapusty Dodano do
  • 60 g suszonych grzybów Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz chilli Dodano do

Ciasto na uszka:

  • 600 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 ml wrzątku Dodano do
  • 50 g masla Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin do napęcznienia. 2. Następnie przełożyć je do rondla i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

2. Krok

Odcedź ugotowane grzyby przez sito i przelej odsączoną wodę do miski. Gdy grzyby ostygną, pokrój je na małe kawałki.

3. Krok

Kapustę wykręcić i pokroić na mniejsze kawałki, przepłukać wodą.

4. Krok

Przełożyć kapustę do rondla, zalać wodą z grzybów i gotować pod przykryciem przez 25 minut. Po ugotowaniu i ostudzeniu odcedzić.

5. Krok

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

6. Krok

Podsmażyć na łyżeczce masła.

7. Krok

Dodaj do niej grzyby i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając.

8. Krok

Po chwili dodaj kiszoną kapustę i smaż wszystko razem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby farsz się nie przypalił.

9. Krok

Pozostaw farsz do całkowitego ostygnięcia, a następnie dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili.

10. Krok

Przepuścić przez robot kuchenny.

11. Krok

Przesiać mąkę przez sito, dodać sól i wymieszać.

12. Krok

Następnie wmieszać żółtka, dodać wrzącą wodę i masło.

13. Krok

Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstaw ciasto na 30 minut.

14. Krok

Podziel ciasto na kilka części. Weź pierwszą część i rozwałkuj ją na cienki arkusz.

15. Krok

Pokrój ciasto na krążki. Łyżeczką nakładaj nadzienie na każdy okrąg, sklejaj je jak pierogi, a następnie połącz dwa końce, tworząc ravioli.

16. Krok

Umieść ciasto na ściereczce do naczyń i przykryj, aby nie wyschło.

17. Krok

W wysokim garnku zagotować wodę z solą.

18. Krok

Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć ravioli i gotuj je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy