Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Uszka z kapustą i grzybami
Składniki
Farsz do uszek:
- 500 g kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 2 ks cebule
- 1 Łyżka masla
- sól
- pieprz chilli
Ciasto na uszka:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml wrzątku
- 50 g masla
- 2 ks żółtka
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin do napęcznienia. 2. Następnie przełożyć je do rondla i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Odcedź ugotowane grzyby przez sito i przelej odsączoną wodę do miski. Gdy grzyby ostygną, pokrój je na małe kawałki.
Kapustę wykręcić i pokroić na mniejsze kawałki, przepłukać wodą.
Przełożyć kapustę do rondla, zalać wodą z grzybów i gotować pod przykryciem przez 25 minut. Po ugotowaniu i ostudzeniu odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Podsmażyć na łyżeczce masła.
Dodaj do niej grzyby i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając.
Po chwili dodaj kiszoną kapustę i smaż wszystko razem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby farsz się nie przypalił.
Pozostaw farsz do całkowitego ostygnięcia, a następnie dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili.
Przepuścić przez robot kuchenny.
Przesiać mąkę przez sito, dodać sól i wymieszać.
Następnie wmieszać żółtka, dodać wrzącą wodę i masło.
Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstaw ciasto na 30 minut.
Podziel ciasto na kilka części. Weź pierwszą część i rozwałkuj ją na cienki arkusz.
Pokrój ciasto na krążki. Łyżeczką nakładaj nadzienie na każdy okrąg, sklejaj je jak pierogi, a następnie połącz dwa końce, tworząc ravioli.
Umieść ciasto na ściereczce do naczyń i przykryj, aby nie wyschło.
W wysokim garnku zagotować wodę z solą.
Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć ravioli i gotuj je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.