REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Uszka z kapustą i grzybami

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Farsz do uszek:

  • 500 g kiszonej kapusty Dodano do
  • 60 g suszonych grzybów Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz chilli Dodano do

Ciasto na uszka:

  • 600 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 ml wrzątku Dodano do
  • 50 g masla Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin do napęcznienia. 2. Następnie przełożyć je do rondla i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

2. Krok

Odcedź ugotowane grzyby przez sito i przelej odsączoną wodę do miski. Gdy grzyby ostygną, pokrój je na małe kawałki.

3. Krok

Kapustę wykręcić i pokroić na mniejsze kawałki, przepłukać wodą.

4. Krok

Przełożyć kapustę do rondla, zalać wodą z grzybów i gotować pod przykryciem przez 25 minut. Po ugotowaniu i ostudzeniu odcedzić.

5. Krok

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

6. Krok

Podsmażyć na łyżeczce masła.

7. Krok

Dodaj do niej grzyby i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając.

8. Krok

Po chwili dodaj kiszoną kapustę i smaż wszystko razem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby farsz się nie przypalił.

9. Krok

Pozostaw farsz do całkowitego ostygnięcia, a następnie dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili.

10. Krok

Przepuścić przez robot kuchenny.

11. Krok

Przesiać mąkę przez sito, dodać sól i wymieszać.

12. Krok

Następnie wmieszać żółtka, dodać wrzącą wodę i masło.

13. Krok

Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstaw ciasto na 30 minut.

14. Krok

Podziel ciasto na kilka części. Weź pierwszą część i rozwałkuj ją na cienki arkusz.

15. Krok

Pokrój ciasto na krążki. Łyżeczką nakładaj nadzienie na każdy okrąg, sklejaj je jak pierogi, a następnie połącz dwa końce, tworząc ravioli.

16. Krok

Umieść ciasto na ściereczce do naczyń i przykryj, aby nie wyschło.

17. Krok

W wysokim garnku zagotować wodę z solą.

18. Krok

Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć ravioli i gotuj je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy