:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/G17e7acClnkQRhsoRvGR/71e98ddad39054d7e75c7fd5af4f44.png)
Źródło: beats_ for Adobe Stock
Upieczony Stutenkerl lub Weckmann
Stutenkerl, znany również jako Weckmann, to tradycyjny wypiek, którym delektujemy się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Zwłaszcza w mojej rodzinie to pyszne ciasto drożdżowe jest absolutną koniecznością w okresie Bożego Narodzenia. Dzięki pięknie wyrzeźbionej twarzy i fajce jako akcesorium, Stutenkerl jest nie tylko pobłażliwym ciastkiem, ale także przyciąga wzrok.
Składniki
- 500 g Mąka pszenna
- 1 Kostka świeże drożdże
- 250 ml letnie mleko
- 70 g cukier
- 70 g zmiękczone masło
- 2 żółtko
- 1 Szczypta sól
- 1 łyżeczka Starta skórka z jednej organicznej cytryny
- Rodzynki sułtańskie na twarz i guziki
- 1 Jajko do panierowania
- 4 Rury Wykonane z gliny lub folii aluminiowej
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec pączki, najpierw wsyp mąkę do dużej miski i zrób wgłębienie na środku. Pokruszyć drożdże na środek. Dodaj cukier i letnie mleko i delikatnie wymieszaj łyżką. Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach powinieneś zobaczyć, że drożdże utworzyły bąbelki. Jest to dobry znak, że nasze drożdże są aktywne - ważny krok dla powodzenia przepisu.
Teraz dodaj zmiękczone masło, 2 żółtka, sól i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto drożdżowe. Im dłużej ugniatasz, tym lepsze będzie ciasto. Około 10 minut powinno wystarczyć.
Przykryj miskę czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Teraz nadszedł czas na formowanie. Podziel ciasto na cztery równe części i uformuj z każdej z nich podłużny kształt. Umieść dwie sułtanki jako oczy i trzy sułtanki jako guziki. Narysuj usta i oczy ostrym nożem. Aby uzyskać rurkę, po prostu wytnij małe nacięcie w dolnej części ciasta i włóż rurkę.
Teraz umieść pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C góra/dół. Piecz pączki przez około 20 minut, aż będą ładne i złociste.