REKLAMA

Źródło: beats_ for Adobe Stock

Upieczony Stutenkerl lub Weckmann

Stutenkerl, znany również jako Weckmann, to tradycyjny wypiek, którym delektujemy się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Zwłaszcza w mojej rodzinie to pyszne ciasto drożdżowe jest absolutną koniecznością w okresie Bożego Narodzenia. Dzięki pięknie wyrzeźbionej twarzy i fajce jako akcesorium, Stutenkerl jest nie tylko pobłażliwym ciastkiem, ale także przyciąga wzrok.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Mąka pszenna Dodano do
  • 1 Kostka świeże drożdże Dodano do
  • 250 ml letnie mleko Dodano do
  • 70 g cukier Dodano do
  • 70 g zmiękczone masło Dodano do
  • 2 żółtko Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Starta skórka z jednej organicznej cytryny Dodano do
  • Rodzynki sułtańskie na twarz i guziki Dodano do
  • 1 Jajko do panierowania Dodano do
  • 4 Rury Wykonane z gliny lub folii aluminiowej Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Aby upiec pączki, najpierw wsyp mąkę do dużej miski i zrób wgłębienie na środku. Pokruszyć drożdże na środek. Dodaj cukier i letnie mleko i delikatnie wymieszaj łyżką. Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Krok

Po 15 minutach powinieneś zobaczyć, że drożdże utworzyły bąbelki. Jest to dobry znak, że nasze drożdże są aktywne - ważny krok dla powodzenia przepisu.

3. Krok

Teraz dodaj zmiękczone masło, 2 żółtka, sól i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto drożdżowe. Im dłużej ugniatasz, tym lepsze będzie ciasto. Około 10 minut powinno wystarczyć.

4. Krok

Przykryj miskę czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5. Krok

Teraz nadszedł czas na formowanie. Podziel ciasto na cztery równe części i uformuj z każdej z nich podłużny kształt. Umieść dwie sułtanki jako oczy i trzy sułtanki jako guziki. Narysuj usta i oczy ostrym nożem. Aby uzyskać rurkę, po prostu wytnij małe nacięcie w dolnej części ciasta i włóż rurkę.

6. Krok

Teraz umieść pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

7. Krok

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C góra/dół. Piecz pączki przez około 20 minut, aż będą ładne i złociste.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy