Źródło: Pixabay : user_id:2004841 Alle Bilder Entdecke mehr Einloggen Anmelden Hochladen TheAndrasBarta
Upiecz piernikowe ludziki
Piernikowe ludziki są tradycją w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Nie tylko wprowadzają nas w świąteczny nastrój w okresie bożonarodzeniowym, ale są również nieodparcie pyszne. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale najcenniejszą rzeczą w pieczeniu tych małych ludzików jest zabawa, jaką mamy podczas ich robienia!
Składniki
- 500 g mąka samozbrylająca
- 250 g Miód
- 100 g cukier
- 150 g masło
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 2 łyżeczka piernik w proszku
- 1 Szczypta sól
- 2 Łyżka kakao w proszku
- Barwnik spożywczy do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec piernikowe ludziki, najpierw rozpuść miód, cukier i masło w średnim rondlu na średnim ogniu, stale mieszając, aż powstanie gładki syrop. Ten krok jest ważny, aby upewnić się, że składniki są dobrze połączone. Pozostaw mieszaninę do lekkiego ostygnięcia.
W osobnej dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, wodorowęglan sodu, przyprawę do piernika, sól i kakao. Zalecam przesiać suche składniki przez sito, aby nie było grudek i wszystko było równomiernie rozłożone.
Dodaj miód i jajko do mąki i wymieszaj na gładkie ciasto. Zagnieść okruchy razem, aby utworzyć twarde ciasto i pozostawić w lodówce na około 30 minut. Poprawi to teksturę piernika i ułatwi jego rozwałkowanie.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na grubość około 1 cm i wyciąć foremkami piernikowe ludziki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i ponownie rozwałkować.
Umieść piernikowe ludziki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż będą złotobrązowe i twarde.
Po całkowitym ostygnięciu piernikowe ludziki można dowolnie udekorować barwnikami spożywczymi. Lubię być kreatywna i nadawać każdemu ludzikowi jego własną osobowość!