Źródło: keko64 from Canva
Uniwersalny krem budyniowy
Wszechstronny krem budyniowy świetnie nadaje się nie tylko do nadziewania ciast lub tortów, ale także do przygotowywania szybkich deserów.
Składniki
- 1 l Mleko
- 8 łyżka stołowa Cukier
- 3 Pakiety Krem waniliowy w proszku
- 100 g Masło
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść mleko w większym rondlu i zacznij je powoli podgrzewać.
Dodaj cukier i szczyptę soli do mleka. Wymieszaj wszystko razem, ale uważaj, aby mleko nie podgrzało się zbyt szybko i często mieszaj, aby cukier nie przypalił się na dnie garnka.
Gdy cukier całkowicie rozpuści się w mleku, dodaj budyń w proszku. Ważne jest, aby dodać proszek do ciepłego, a nie wrzącego mleka.
Gotuj krem budyniowy na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 10 minut.
Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Masło doda kremowi gładkości i bogatego smaku.
Zdejmij gotowy krem z ognia i zamieszaj go jeszcze kilka razy, aby zapobiec tworzeniu się skórki na powierzchni.