REKLAMA

Udka pieczone w piekarniku

Przygotowanie pieczonych ud w piekarniku jest proste, a wynik jest zawsze zachwycający. To jeden z moich ulubionych przepisów, kiedy mam gości lub kiedy chcę po prostu delektować się wysokiej jakości i smacznym mięsem. Uda są pięknie soczyste i pachnące. Lubię do nich także zrobić ziemniaki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 udka z kurczaka Dodano do
  • 4 goździki Czosnek Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • Sól Dodano do
  • Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Dokładnie myjemy i suszymy uda z kurczaka. Ja używam papierowych ręczników. Mięso następnie pięknie przyjmuje przyprawy i olej.

2. Krok

Cebulę i ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Dodajemy tę mieszaninę do oleju, solimy i doprawiamy do smaku. Zawsze wolę dodać mniej czosnku i następnie doprawić, przecież nikt nie chce mieć zbyt intensywnego smaku czosnku.

3. Krok

Kurczak nacieramy mieszanką oliwy z oliwek, czosnku, cebuli i przypraw. Mięso pozwalamy zamarynować przez co najmniej 15 minut. Przyprawy i marynata zrobią swoje, a mięso będzie naprawdę smaczne.

4. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Udko kładziemy na blaszkę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ja polecam używać trochę więcej papieru, aby po pieczeniu nie musieć zbyt długo myć.

5. Krok

Pieczemy stojąco około półtorej godziny. W połowie czasu je obracamy, aby się równomiernie upiekły i uzyskały piękny złoty kolor.

6. Krok

Podajemy gotowe udka z ulubionym dodatkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy