Udka pieczone w piekarniku
Przygotowanie pieczonych ud w piekarniku jest proste, a wynik jest zawsze zachwycający. To jeden z moich ulubionych przepisów, kiedy mam gości lub kiedy chcę po prostu delektować się wysokiej jakości i smacznym mięsem. Uda są pięknie soczyste i pachnące. Lubię do nich także zrobić ziemniaki.
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 4 goździki Czosnek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie myjemy i suszymy uda z kurczaka. Ja używam papierowych ręczników. Mięso następnie pięknie przyjmuje przyprawy i olej.
Cebulę i ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Dodajemy tę mieszaninę do oleju, solimy i doprawiamy do smaku. Zawsze wolę dodać mniej czosnku i następnie doprawić, przecież nikt nie chce mieć zbyt intensywnego smaku czosnku.
Kurczak nacieramy mieszanką oliwy z oliwek, czosnku, cebuli i przypraw. Mięso pozwalamy zamarynować przez co najmniej 15 minut. Przyprawy i marynata zrobią swoje, a mięso będzie naprawdę smaczne.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Udko kładziemy na blaszkę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ja polecam używać trochę więcej papieru, aby po pieczeniu nie musieć zbyt długo myć.
Pieczemy stojąco około półtorej godziny. W połowie czasu je obracamy, aby się równomiernie upiekły i uzyskały piękny złoty kolor.
Podajemy gotowe udka z ulubionym dodatkiem.