Truskawkowy orzeźwiający tort
Dziś przygotowałem dla Was truskawkowy tort, który na pewno poradzi sobie każdy. Przyznam, że przerobiłem mój przepis na niepieczony tort biszkoptowy, zamieniając biszkopty na delikatne i puszyste ciasto. W torcie jest pyszny truskawkowy nadzienie.
Składniki
Na drogę:
- 4 kawałek jajko
- 165 g semolina cukier
- 4 łyżka stołowa olej roślinny
- 180 g mąka zwykła specjalna
- 1 łyżka stołowa pasta waniliowa
Na krem:
- 400 ml bita śmietana
- 300 g kwaśna śmietana
- 2 łyżka stołowa cukier waniliowy
- 1 łyżeczka skórka cytrynowa
Na owocową część:
- 200 g Truskawkowe puree
- 1 szt Czerwona galaretka
Do dekoracji:
- 200 g Truskawka
- miętowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto przygotowujemy, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier i sól i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka wymieszane z olejem, pastę waniliową i delikatnie mieszamy przesianą mąkę. Pieczemy w formie o średnicy 19 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem na brzegach. Temperatura 180 stopni, 45 minut w trybie górne-dolne ogrzewanie. Po upieczeniu biszkoptu dzielimy go na 2 części.
Krem przygotowujemy mieszając ubitą śmietanę kremówką z 3PL cukru waniliowego i pozostałymi składnikami. Następnie stopniowo nakładamy na biszkopty za pomocą dekoracyjnej torebki, dodając między poszczególne warstwy pokrojone truskawki. Na 2 piętro tortu przygotowujemy owocowe nadzienie według instrukcji na opakowaniu galaretki tortowej, gdzie zamiast części wody dodajemy puree truskawkowe.
PORADA: Możemy również skorzystać z innych owoców sezonowych, a jeśli chcemy sobie ułatwić – zamiast pieczenia korpusu, możemy skorzystać z biszkoptów lub innych ciasteczek.