REKLAMA

Źródło: juefraphoto from Getty Images

Tradycyjny truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych i żelatyny

Sernik na zimno z truskawkami, serkami homogenizowanymi i żelatyną jest idealnym deserem na ciepłe, letnie dni. Prosty w przygotowaniu, cudownie kremowy, z nutą słodko-kwaśnych truskawek, wystarczy schłodzić go w lodówce, by poczuć prawdziwą rozkosz.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g truskawek Dodano do
  • 400 g serków homogenizowanych Dodano do
  • 200 g herbatników Dodano do
  • 100 kg masło Dodano do
  • 200 ml śmietany kremówki Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżki cukru waniliowego Dodano do
  • 10 g żelatyny Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Herbatniki rozgniatam na drobny piasek (można je zmielić w malakserze lub rozdrobić ręcznie w woreczku), następnie mieszam z roztopionym masłem, by stworzyć podstawę do naszego sernika. Tak przygotowane ciasto rozprowadzam równomiernie na dnie formy do tarty.

2. Krok

W garnuszku rozpuszczam żelatynę w niewielkiej ilości wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a potem odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie miksuję sery z cukrem pudrem i waniliowym, a następnie dodaję żelatynę. Wszytko razem blenduję na gładką masę.

3. Krok

Kiedy masa serowa jest już gotowa, rozprowadzam ją równomiernie na ciasteczko herbatnikowym. Na wierzch wykładam umyte, osuszone i pokrojone truskawki.

4. Krok

Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny - idealnie, gdy na całą noc. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa stężeje.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy