:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CON8adLBearbsONEDEB5/1eb66259f34106371e1d816b914bd9.jpeg)
Źródło: juefraphoto from Getty Images
Tradycyjny truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych i żelatyny
Sernik na zimno z truskawkami, serkami homogenizowanymi i żelatyną jest idealnym deserem na ciepłe, letnie dni. Prosty w przygotowaniu, cudownie kremowy, z nutą słodko-kwaśnych truskawek, wystarczy schłodzić go w lodówce, by poczuć prawdziwą rozkosz.
Składniki
- 500 g truskawek
- 400 g serków homogenizowanych
- 200 g herbatników
- 100 kg masło
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 10 g żelatyny
Najnowsze ulotki
Procedura
Herbatniki rozgniatam na drobny piasek (można je zmielić w malakserze lub rozdrobić ręcznie w woreczku), następnie mieszam z roztopionym masłem, by stworzyć podstawę do naszego sernika. Tak przygotowane ciasto rozprowadzam równomiernie na dnie formy do tarty.
W garnuszku rozpuszczam żelatynę w niewielkiej ilości wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a potem odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie miksuję sery z cukrem pudrem i waniliowym, a następnie dodaję żelatynę. Wszytko razem blenduję na gładką masę.
Kiedy masa serowa jest już gotowa, rozprowadzam ją równomiernie na ciasteczko herbatnikowym. Na wierzch wykładam umyte, osuszone i pokrojone truskawki.
Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny - idealnie, gdy na całą noc. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa stężeje.