Źródło: victoria p. for Adobe Stock
Tradycyjny przepis na sękacza
Uwielbiam piec w mroźne zimowe wieczory, a moim absolutnym faworytem jest zawsze tradycyjny sękacz. Skoncentrowany spokój płynący z układania warstw ciasta i niemal medytacyjne dodawanie każdej pojedynczej warstwy sprawiają, że sękacz jest prawdziwą rozkoszą dla wszystkich zmysłów - zwłaszcza podczas jedzenia.
Składniki
- 250 g masło
- 250 g cukier
- 1 Szczypta sól
- 1 strąk wanilii
- 6 jajka
- 150 g Mąka
- 150 g Mąka kukurydziana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 7 Łyżka Rum
- 200 g dżem morelowy
- 250 g czekolada gorzka
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby odtworzyć niemiecki sękacz, zacznij od ubijania masła, aż będzie ładne i kremowe. Zawsze używam do tego robota kuchennego, ale wystarczy też silna ręka i trzepaczka.
Następnie stopniowo dodawaj cukier, sól i nasiona z laski wanilii. Z doświadczenia wynika, że ważne jest, aby upewnić się, że każdy składnik został w pełni włączony przed dodaniem kolejnego.
Teraz do gry wchodzą jajka. Wbijaj je do masy pojedynczo. Poczekaj z następnym jajkiem, aż poprzednie zostanie całkowicie wmieszane.
Wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, a następnie przesiej do masy w dwóch porcjach. Dokładnie wymieszać po każdym dodaniu.
Teraz podziel ciasto na dwie miski i wymieszaj rum w jednej połowie.
Teraz czas na pieczenie. Będziesz potrzebować specjalnej formy do sękacza lub, jak ja, tortownicy, którą możesz wyjąć na chwilę po każdym procesie pieczenia. W foremce układaj naprzemiennie cienką warstwę ciasta rumowego i cienką warstwę ciasta waniliowego i piecz każdą warstwę osobno pod grillem piekarnika, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale rezultat jest tego absolutnie wart.
Gdy ciasto ostygnie, posmaruj je dżemem morelowym, a na koniec polej rozpuszczoną czekoladą. Jeśli chcesz, możesz również dodać marcepan między warstwami. Ja zawsze tak robię na Boże Narodzenie.
Po upieczeniu pozostaw sękacz do całkowitego ostygnięcia, a przed podaniem odstaw na noc. Życzymy miłego pieczenia i delektowania się tym wspaniałym dziełem niemieckiej sztuki piekarniczej.