REKLAMA

Źródło: victoria p. for Adobe Stock

Tradycyjny przepis na sękacza

Uwielbiam piec w mroźne zimowe wieczory, a moim absolutnym faworytem jest zawsze tradycyjny sękacz. Skoncentrowany spokój płynący z układania warstw ciasta i niemal medytacyjne dodawanie każdej pojedynczej warstwy sprawiają, że sękacz jest prawdziwą rozkoszą dla wszystkich zmysłów - zwłaszcza podczas jedzenia.

REKLAMA

Składniki

porcje
16
  • 250 g masło Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 strąk wanilii Dodano do
  • 6 jajka Dodano do
  • 150 g Mąka Dodano do
  • 150 g Mąka kukurydziana Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 7 Łyżka Rum Dodano do
  • 200 g dżem morelowy Dodano do
  • 250 g czekolada gorzka Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Aby odtworzyć niemiecki sękacz, zacznij od ubijania masła, aż będzie ładne i kremowe. Zawsze używam do tego robota kuchennego, ale wystarczy też silna ręka i trzepaczka.

2. Krok

Następnie stopniowo dodawaj cukier, sól i nasiona z laski wanilii. Z doświadczenia wynika, że ważne jest, aby upewnić się, że każdy składnik został w pełni włączony przed dodaniem kolejnego.

3. Krok

Teraz do gry wchodzą jajka. Wbijaj je do masy pojedynczo. Poczekaj z następnym jajkiem, aż poprzednie zostanie całkowicie wmieszane.

4. Krok

Wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, a następnie przesiej do masy w dwóch porcjach. Dokładnie wymieszać po każdym dodaniu.

5. Krok

Teraz podziel ciasto na dwie miski i wymieszaj rum w jednej połowie.

6. Krok

Teraz czas na pieczenie. Będziesz potrzebować specjalnej formy do sękacza lub, jak ja, tortownicy, którą możesz wyjąć na chwilę po każdym procesie pieczenia. W foremce układaj naprzemiennie cienką warstwę ciasta rumowego i cienką warstwę ciasta waniliowego i piecz każdą warstwę osobno pod grillem piekarnika, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale rezultat jest tego absolutnie wart.

7. Krok

Gdy ciasto ostygnie, posmaruj je dżemem morelowym, a na koniec polej rozpuszczoną czekoladą. Jeśli chcesz, możesz również dodać marcepan między warstwami. Ja zawsze tak robię na Boże Narodzenie.

8. Krok

Po upieczeniu pozostaw sękacz do całkowitego ostygnięcia, a przed podaniem odstaw na noc. Życzymy miłego pieczenia i delektowania się tym wspaniałym dziełem niemieckiej sztuki piekarniczej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy