REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-m6bO0QUVyUjd63ieXRu/c8d20754e71ad8232a2e6e5fb284bf.jpeg)
Tort z bitą śmietaną i mascarpone
Prosta podstawowa torta mascarpone. Doskonała na każdą okazję. Jest bardzo uniwersalna i smaczna.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Składniki na biszkopt
- 5 kawałek jajko
- 125 g cukier kryształ
- 125 g mąka zwykła specjalna
- Szczypta sól
- esencja waniliowa
Składniki na krem
- 250 g mascarpone
- 500 g bita śmietana
- 150 g cukier brązowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Zaczynamy od przygotowania korpusu. W misie ubijamy białka razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i esencję waniliową. Mieszamy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-m6bO0QUVyUjd63ieXRu/c3130632d6566c0c1688717be14204.png)
Źródło: Youtube
2. Krok
Na koniec do ciasta przesiewamy mąkę razem ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy trzepaczką.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-m6bO0QUVyUjd63ieXRu/2dcb0bb4d34771e4c717f4b366fa3b.png)
Źródło: Youtube
3. Krok
Ciasto wlewamy do formy na tort i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-m6bO0QUVyUjd63ieXRu/c0d9fad7066658930d24b8cb4ac2c5.png)
Źródło: Youtube
4. Krok
Zaczynamy przygotowywać krem. Ubijamy mascarpone w misce z bitą śmietaną i cukrem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-m6bO0QUVyUjd63ieXRu/683b8c3b2262478141609899c703bc.png)
Źródło: Youtube
5. Krok
Biszkopt kroimy na trzy części, a następnie zaczynamy nadziewać kremem. Cały tort następnie pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia, a potem możemy podawać.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-m6bO0QUVyUjd63ieXRu/94e619815e1d01dce3e7b602f2cc88.png)
Źródło: Youtube