REKLAMA
Tort z bitą śmietaną i mascarpone

Tort z bitą śmietaną i mascarpone

Prosta podstawowa torta mascarpone. Doskonała na każdą okazję. Jest bardzo uniwersalna i smaczna.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na biszkopt

  • 5 kawałek jajko Dodano do
  • 125 g cukier kryształ Dodano do
  • 125 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • Szczypta sól Dodano do
  • esencja waniliowa Dodano do

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 500 g bita śmietana Dodano do
  • 150 g cukier brązowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zaczynamy od przygotowania korpusu. W misie ubijamy białka razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i esencję waniliową. Mieszamy.

Tort z bitą śmietaną i mascarpone - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

2. Krok

Na koniec do ciasta przesiewamy mąkę razem ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy trzepaczką.

Tort z bitą śmietaną i mascarpone - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

3. Krok

Ciasto wlewamy do formy na tort i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Tort z bitą śmietaną i mascarpone - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

4. Krok

Zaczynamy przygotowywać krem. Ubijamy mascarpone w misce z bitą śmietaną i cukrem.

Tort z bitą śmietaną i mascarpone - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

5. Krok

Biszkopt kroimy na trzy części, a następnie zaczynamy nadziewać kremem. Cały tort następnie pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia, a potem możemy podawać.

Tort z bitą śmietaną i mascarpone - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy