REKLAMA
Tort z bitą śmietaną i mascarpone
Prosta podstawowa torta mascarpone. Doskonała na każdą okazję. Jest bardzo uniwersalna i smaczna.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Składniki na biszkopt
- 5 kawałek jajko
- 125 g cukier kryształ
- 125 g mąka zwykła specjalna
- Szczypta sól
- esencja waniliowa
Składniki na krem
- 250 g mascarpone
- 500 g bita śmietana
- 150 g cukier brązowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Zaczynamy od przygotowania korpusu. W misie ubijamy białka razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i esencję waniliową. Mieszamy.
Źródło: Youtube
2. Krok
Na koniec do ciasta przesiewamy mąkę razem ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy trzepaczką.
Źródło: Youtube
3. Krok
Ciasto wlewamy do formy na tort i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Źródło: Youtube
4. Krok
Zaczynamy przygotowywać krem. Ubijamy mascarpone w misce z bitą śmietaną i cukrem.
Źródło: Youtube
5. Krok
Biszkopt kroimy na trzy części, a następnie zaczynamy nadziewać kremem. Cały tort następnie pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia, a potem możemy podawać.
Źródło: Youtube