Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Tort makowy
Pamiętam jak mama zawsze robiła ten tort na Święta Bożego Narodzenia. To było moje ulubione danie i nie mogłem się doczekać, aż mama go upiecze. Po wielu latach praktyki, udało mi się odtworzyć jej przepis. Poniżej dzielę się nim z Wami, mając nadzieję, że będziecie z niego tak samo zadowoleni jak ja. Smacznego!
Składniki
Ciasto:
- 850 gpuszka makowa
- 6 ks jajek
- 1 suchy budyń waniliowy
- 4 płaskie łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 Łyżka cukru
Krem orzechowy:
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 500 g gładkiego masła orzechowego
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo przygotować:
- 100 g orzechów laskowych
Najnowsze ulotki
Procedura
Masę makową przełożyć do miski, dodać skórkę pomarańczową, żółtka, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę.
Wszystko wymieszać mikserem.
Następnie ubić białka ze szczyptą soli, dodając przed końcem łyżkę cukru.
Białka wymieszać z masą makową i przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 45 minut.
Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować mikserem aż powstanie gęsty krem.
Przekroić ciasto na 3 części.
Każdy kawałek posmarować kremem, a na koniec posmarować wierzch i boki.
Ułóż orzechy laskowe wokół wierzchu ciasta i posyp środek makiem.