REKLAMA
Źródło: NoirChocolate from Canva
Tort makowy z mascarpone
Przepis na pyszny i zdrowy makowiec z mascarpone.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Na drogę:
- 3 Kawałki jajka
- 150 gramy Cukier kryształ
- 100 ml oleje
- 180 g Zwykła mąka
- 1⁄2 kawałek Proszek do pieczenia
- 150 g Mielony mak
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml Bita śmietana
- 2 łyżki cukier puder
- 1 kawałek cukier waniliowy
Inne:
- Zacięcie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw ubij jajka z cukrem na pianę, dodaj olej i ponownie ubij.
2. Krok
Wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać zmielony mak.
3. Krok
Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
4. Krok
W międzyczasie przygotować krem. Ubij mascarpone z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W innej misce ubij bitą śmietanę, a następnie ostrożnie dodaj ją do mascarpone.
5. Krok
Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, przekrój je na pół.
6. Krok
Obie muszle posmarować dżemem, połączyć z masą mascarpone i również posmarować mascarpone.