Tort Familijny
Prosta owocowa tarta z mascarpone.
Składniki
Ciasto
- 40 g czekolada gorzka
- 40 g czekolada mleczna
- 47 g masło
- 150 g cukier kryształ
- 120 g mąka samozbrylająca
- 33 g kakao
- 1 proszek do pieczenia
- 4 szt jajko
KREM MALINOWY
- 200 g mascarpone
- 40 g cukier kryształ
- 40 ml bita śmietana
- strąk wanilii
- 300 g mango
- 1⁄2 Sok z cytryny
DEKORACJA
- Maliny lub inne owoce lub więcej gatunków
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzeć piekarnik do 180 °C. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. W kolejnej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia i kakao.
Mieszamy mieszaninę z jajek i mieszaninę z rozpuszczonej czekolady. Stopniowo dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy do trzech małych okrągłych foremek (średnica 10cm), wysmarowanych masłem. Pieczemy w 180 °C około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, po wyjęciu musi być suchy.
Krem przygotowujemy poprzez ugotowanie cukru, pokrojonego mango, cukru waniliowego i soku z cytryny. Laskę przekroić na pół i wydrapać nasiona, które dodajemy do gotowania. Pozwól schłodzić.
Mascarpone mieszamy ze śmietanką w większej misce i łączymy z ostudzoną mango. Dokładnie mieszamy, aby się połączył.
Wszystkie trzy ciasta nieco przycinamy, aby były takie same. Układamy na sobie ciasto, krem, owoce. Na wierzchu dekorujemy resztą owoców, orzechami lub czymkolwiek, co lubisz. Smacznego