REKLAMA

Tort Familijny

Prosta owocowa tarta z mascarpone.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto

  • 40 g czekolada gorzka Dodano do
  • 40 g czekolada mleczna Dodano do
  • 47 g masło Dodano do
  • 150 g cukier kryształ Dodano do
  • 120 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 33 g kakao Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 4 szt jajko Dodano do

KREM MALINOWY

  • 200 g mascarpone Dodano do
  • 40 g cukier kryształ Dodano do
  • 40 ml bita śmietana Dodano do
  • strąk wanilii Dodano do
  • 300 g mango Dodano do
  • 12 Sok z cytryny Dodano do

DEKORACJA

  • Maliny lub inne owoce lub więcej gatunków Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Nagrzeć piekarnik do 180 °C. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. W kolejnej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia i kakao.

2. Krok

Mieszamy mieszaninę z jajek i mieszaninę z rozpuszczonej czekolady. Stopniowo dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Krok

Gotowe ciasto dzielimy do trzech małych okrągłych foremek (średnica 10cm), wysmarowanych masłem. Pieczemy w 180 °C około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, po wyjęciu musi być suchy.

4. Krok

Krem przygotowujemy poprzez ugotowanie cukru, pokrojonego mango, cukru waniliowego i soku z cytryny. Laskę przekroić na pół i wydrapać nasiona, które dodajemy do gotowania. Pozwól schłodzić.

5. Krok

Mascarpone mieszamy ze śmietanką w większej misce i łączymy z ostudzoną mango. Dokładnie mieszamy, aby się połączył.

6. Krok

Wszystkie trzy ciasta nieco przycinamy, aby były takie same. Układamy na sobie ciasto, krem, owoce. Na wierzchu dekorujemy resztą owoców, orzechami lub czymkolwiek, co lubisz. Smacznego

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy