Źródło: Pexels
Tort bezowy
Jednocześnie chrupiący i kremowy tort bezowy, który zawsze robi wrażenie.
Składniki
add_recipe_default_group_title
- 8 białek jaj powinny być w temperaturze pokojowej
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 11⁄2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1⁄4 łyżeczki cukru waniliowego opcjonalnie
Składniki na krem
- 8 żółtek jaj
- 1 szklanka cukru
- 1⁄2 szklanki wody
- 3⁄4 szklanki soku z cytryny
- 1⁄2 kostki masła w temperaturze pokojowej
- ulubione owoce
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce ubić białka z solą na sztywno.
Dodawać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 150-160°C przez 1 godzinę.
Po upieczeniu, wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować krem. W rondelku umieścić żółtka jaj, cukier, wodę i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, mieszając ciągle, aż masa zgęstnieje.
Gdy masa jest już gęsta, zdjąć z ognia i przestudzić.
Następnie dodać do niej masło, i ubić mikserem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i wyrównać powierzchnię.
Tort przechowywać w lodówce przed podaniem.