:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/NEK4VKwVRLRFbgaJ1A7d/a73c10fba48403694b0b1d1a6da1e4.jpeg)
Źródło: margouillatphotos from Getty Images
Tarte Tatin
Tarte Tatin to, jak na mój gust, jedna z najsmaczniejszych szarlotek. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim zarówno początkujący, jak i doświadczony kucharz.
Składniki
- 6 szt duże jabłka
- 150 g Cukier
- 125 g Masło
- 300 g Ciasto francuskie
- Szczypta cynamonu
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Zawsze biorę garnek, który może być jednocześnie w piekarniku i na kuchence i roztapiam w nim masło z cukrem. Po chwili karmel zaczyna się formować i wtedy dodaję obrane jabłka pokrojone na ćwiartki. Nie zapomnij posmarować ćwiartek jabłek sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały. Jabłka nie mogą być małe, aby po upieczeniu utworzyły wystarczająco grubą warstwę.
Następnie kładę rozwałkowane ciasto francuskie na karmelizowanych jabłkach. Dociskam brzegi ciasta do warstwy jabłek i wkładam do piekarnika. Piekę ciasto przez około 20 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmuję je z piekarnika i pozwalam mu chwilę ostygnąć. Następnie przekładam je na talerz i gotowe. Tarte Tatin nie tylko świetnie wygląda, ale też świetnie smakuje. Ciasto jest chrupiące, a nadzienie jabłkowe pięknie słodkie