REKLAMA

Źródło: margouillatphotos from Getty Images

Tarte Tatin

Tarte Tatin to, jak na mój gust, jedna z najsmaczniejszych szarlotek. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim zarówno początkujący, jak i doświadczony kucharz.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 6 szt duże jabłka Dodano do
  • 150 g Cukier Dodano do
  • 125 g Masło Dodano do
  • 300 g Ciasto francuskie Dodano do
  • Szczypta cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Zawsze biorę garnek, który może być jednocześnie w piekarniku i na kuchence i roztapiam w nim masło z cukrem. Po chwili karmel zaczyna się formować i wtedy dodaję obrane jabłka pokrojone na ćwiartki. Nie zapomnij posmarować ćwiartek jabłek sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały. Jabłka nie mogą być małe, aby po upieczeniu utworzyły wystarczająco grubą warstwę.

2. Krok

Następnie kładę rozwałkowane ciasto francuskie na karmelizowanych jabłkach. Dociskam brzegi ciasta do warstwy jabłek i wkładam do piekarnika. Piekę ciasto przez około 20 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.

3. Krok

Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmuję je z piekarnika i pozwalam mu chwilę ostygnąć. Następnie przekładam je na talerz i gotowe. Tarte Tatin nie tylko świetnie wygląda, ale też świetnie smakuje. Ciasto jest chrupiące, a nadzienie jabłkowe pięknie słodkie

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy