REKLAMA
Tarta z rabarbarem
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Składniki
- 200 g mąka samozbrylająca
- 100 g cukier puder
- 1 szt wanilia
- 11⁄2 szt jajko
- 100 g masło
- 1 łyżka stołowa bułka tarta
Farsz
- 500 g Rabarbar
- 250 g Truskawka
- 250 g kwaśna śmietana
- 3 szt duże jajka
- 200 g cukier
- 1 szt starta skórka z cytryny
- 2 szt wanilia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
55 min.
1. Krok
Wyrobimy ciasto z mąki, cukru pudru, wanilii, proszku do pieczenia, jajek i masła, które umieścimy na natłuszczonym blacie. Boki ciasta podnosimy, nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą.
2. Krok
Porzeczki i truskawki czyścimy i kroimy na kostki. Układamy je na cieście.
3. Krok
W misce mieszamy śmietanę kwasną, skórkę cytrynową, cukier, jajka i wanilię.
4. Krok
Wlewamy nadzienie na placek i pieczemy go w nagrzanym piekarniku do 160°C około 55 minut.
5. Krok
Truskawkowy - rabarbarowy placek kroimy dopiero po ostygnięciu.