REKLAMA

Tarta z kremem

REKLAMA

Składniki

porcje
16

Na korpus potrzebujemy

  • 4 jajko Dodano do
  • 4 łyżka stołowa olej Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 180 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • cukier Dodano do

Na krem waniliowy

  • 100 ml bita śmietana Dodano do
  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 250 g twaróg drobny Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Waniliowej pasty Dodano do
  • 1 Pakiet cukier waniliowy Dodano do

Na słony karmel

  • 150 g cukier kryształ Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 100 ml bita śmietana Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do

Na jabłkowo-gruszkowy depozyt

  • 2 kawałek jabłko Dodano do
  • 1 Gruszka Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Cynamon Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Golden cob (proszek) Dodano do

Krem do tortu

  • 4 kawałek białka jaj Dodano do
  • 300 g cukier Dodano do
  • 350 g masło Dodano do
  • kakao Dodano do

Na karmelową bitą śmietanę

  • 60 ml bita śmietana Dodano do
  • 50 g Słony karmel Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier i sól, ubijamy do sztywnych szpiców. Dodajemy żółtka wymieszane z olejem, ubijamy i na koniec delikatnie mieszamy przesianą mąkę. Pieczemy w formie o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem. Temperatura 180 stopni na 45 minut w trybie grzania góra-dół.

2. Krok

Krem: mascarpone, śmietanę, twaróg i cukier waniliowy ubijamy do zgęstnienia kremu.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujemy karmel solony: cukier kryształowy topimy na karmel, ale ostrożnie, aby się nie przypalił. Dodajemy masło (uwaga, może pryskać). Mieszamy trzepaczką, a potem dodajemy też śmietanę do ubijania, którą równie dobrze mieszamy i dodajemy łyżeczkę soli. W torcie uzupełniamy karmel solony o chrupiącą warstwę granoli.

4. Krok

Depozyt owocowy: jabłka i gruszki kroimy na drobne kawałki i dusimy razem z cukrem i cynamonem. Gdy owoce puszczą sok i będą jeszcze lekko chrupiące, dodajemy złoty kłos i gotujemy co najmniej minutę.

5. Krok

Krem obtowy przygotowujemy w kąpieli wodnej, mieszając białka z cukrem do temperatury 70 stopni. Po osiągnięciu temperatury ubijamy do gęstej, błyszczącej piany w kuchennym mikserze, a gdy ostygnie do temperatury dłoni, dodajemy do piany zmiękczone masło.

6. Krok

Karmelowa śmietana: najpierw delikatnie ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy schłodzony solony karmel.

7. Krok

Ciasto układamy, pozostawiamy do ostygnięcia i nakładamy krem ​​z którego odbieramy łyżeczkę do zupy i barwimy ją kakaem. Dzięki temu tworzymy efekt "ombre". Do nawilżania korpusów używamy syropu z czarnego bzu.

8. Krok

Na koniec ozdabiamy złotem i karmelową śmietanką, orzechami i liśćmi mięty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy