Źródło: FB: Wypróbowane przepisy:ciasteczka,ciasta,sałatki,mięsa...itp
Szynka drobiowa z szynkowaru
Domowa szynka drobiowa z szynkowaru to doskonały pomysł na zdrowy, smaczny wędlin o niepowtarzalnym smaku. Idealna na kanapki, do sałatek, czy jako dodatek do dania głównego.
Składniki
- 1.2 kg filetów z kurczaka ze skórą
- 2 zęby czosnku
- 100 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki soli peklowej
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 1⁄2 łyżeczki cukru pudru
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść mięso i pokrój w mniejszą kostkę.
Zmiel skórę i jeden filet z kurczaka w maszynce do mięsa.
Dodać zmielony czosnek, sól, żelatynę, wodę i pieprz.
Dokładnie ugniataj mięso przez 4 minuty, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Umieść plastikową torebkę w maszynce i nakładaj mięso partiami, dokładnie ugniatając każdą dodaną warstwę mięsa.
Zakręć mocno koniec woreczka i dociśnij sprężyną, aby zamknąć maszynkę do szynki. Umieść szynkę w lodówce na 24 godziny.
Po upływie tego czasu umieść szynkowar w wysokim garnku i zalej go wodą tak, aby znajdowała się ona około 2 cm nad poziomem mięsa wewnątrz szynkowaru.
Włóż termometr do garnka i podgrzej garnek. Gdy woda osiągnie temperaturę 70-75°C, zmniejsz gaz i gotuj mięso na parze, aż temperatura wewnątrz szynkowaru osiągnie 72°C.
Wyjmij szynkę z wody i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Następnie umieścić szynkowar w lodówce na 48 godzin.
Po upływie tego czasu otwórz szynkowar i wyjmij mięso mielone. W razie problemów z wyjęciem, zanurzyć dno szynkowaru na chwilę w ciepłej wodzie.