REKLAMA

Źródło: Pixabay: 13810

Szybkie i łatwe wilgotne muffinki bananowe

Wilgotne, puszyste i absolutnie przepyszne muffinki bananowe są idealne na śniadanie lub szybką przekąskę między posiłkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 3 dojrzałe banany Dodano do
  • 34 filiżanka cukier kryształ Dodano do
  • 0.3 filiżanka olej roślinny Dodano do
  • 2 filiżanki Mąka uniwersalna Dodano do
  • 14 filiżanka mleko migdałowe Dodano do
  • 1 łyżeczka Czysty ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • Opcjonalnie: pół filiżanki wegańskich wiórków czekoladowych lub orzechów. Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C) i przygotuj blachę do muffinek z wkładkami. Zawsze używam nieprzywierającego sprayu na wkładki, aby muffinki się nie przyklejały.

2. Krok

Zacznij od rozgniecenia dojrzałych bananów w dużej misce. Jako osoba z dużym doświadczeniem mogę stwierdzić, że im dojrzalsze banany, tym bogatszy smak. Nie martw się jednak, jeśli banany nie są zbyt dojrzałe. Muffinki nadal będą smakować wyśmienicie.

3. Krok

Następnie dodaj do miski cukier, olej, mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

4. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj je razem, aż będą równomiernie wymieszane.

5. Krok

Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej. Nie przesadzaj z mieszaniem! Nie ma nic złego w tym, że ciasto nadal ma kilka małych grudek. Nadmierne mieszanie może prowadzić do twardszych muffinek, a my chcemy, aby były miękkie i wilgotne.

6. Krok

Jeśli dodajesz wegańskie chipsy czekoladowe lub orzechy, nadszedł czas, aby dodać je do ciasta. To prosty sposób na dodanie dodatkowej warstwy do profilu smakowego, a moje dzieci po prostu uwielbiają tę małą niespodziankę.

7. Krok

Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając każdą z nich do 3/4 wysokości.

8. Krok

Piec przez około 20 do 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta. Radzę trzymać się swojego piekarnika, ponieważ każdy piekarnik jest nieco inny. Nie chcesz, aby się zbytnio upiekły i stały się suche.

9. Krok

Pozostaw muffinki do ostygnięcia w formie przez około 5 minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy