Źródło: Pixabay: 13810
Szybkie i łatwe wilgotne muffinki bananowe
Wilgotne, puszyste i absolutnie przepyszne muffinki bananowe są idealne na śniadanie lub szybką przekąskę między posiłkami.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 3⁄4 filiżanka cukier kryształ
- 0.3 filiżanka olej roślinny
- 2 filiżanki Mąka uniwersalna
- 1⁄4 filiżanka mleko migdałowe
- 1 łyżeczka Czysty ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka sól
- Opcjonalnie: pół filiżanki wegańskich wiórków czekoladowych lub orzechów.
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C) i przygotuj blachę do muffinek z wkładkami. Zawsze używam nieprzywierającego sprayu na wkładki, aby muffinki się nie przyklejały.
Zacznij od rozgniecenia dojrzałych bananów w dużej misce. Jako osoba z dużym doświadczeniem mogę stwierdzić, że im dojrzalsze banany, tym bogatszy smak. Nie martw się jednak, jeśli banany nie są zbyt dojrzałe. Muffinki nadal będą smakować wyśmienicie.
Następnie dodaj do miski cukier, olej, mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj je razem, aż będą równomiernie wymieszane.
Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej. Nie przesadzaj z mieszaniem! Nie ma nic złego w tym, że ciasto nadal ma kilka małych grudek. Nadmierne mieszanie może prowadzić do twardszych muffinek, a my chcemy, aby były miękkie i wilgotne.
Jeśli dodajesz wegańskie chipsy czekoladowe lub orzechy, nadszedł czas, aby dodać je do ciasta. To prosty sposób na dodanie dodatkowej warstwy do profilu smakowego, a moje dzieci po prostu uwielbiają tę małą niespodziankę.
Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając każdą z nich do 3/4 wysokości.
Piec przez około 20 do 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta. Radzę trzymać się swojego piekarnika, ponieważ każdy piekarnik jest nieco inny. Nie chcesz, aby się zbytnio upiekły i stały się suche.
Pozostaw muffinki do ostygnięcia w formie przez około 5 minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.