Źródło: Freepik
Szybki i łatwy zielony chutney z mango
Chutney z zielonego mango jest szybki, łatwy i ma kilkutygodniowy okres przydatności do spożycia.
Składniki
- 3 Zielone niedojrzałe mango
- 1 filiżanka cukru
- 1⁄4 filiżanka Biały ocet
- 1 Czerwone chili, drobno posiekane
- 1 łyżka stołowa starty imbir
- 1⁄2 łyżeczka Kurkuma
- Szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od umycia owoców mango. Nie spiesz się z tym krokiem. Staranne płukanie usunie wszelkie naturalne soki, które mogą zalegać na skórce i mogą nadać gorzki smak produktowi końcowemu.
Obierz i pokrój mango na małe kawałki. Podczas krojenia trzymać mango z boku, aby uniknąć uderzenia w pestkę w środku.
W dużym rondlu wymieszaj pokrojone w kostkę mango, cukier, ocet, drobno posiekane chili, starty imbir, kurkumę i sól. Nie należy skąpić imbiru, nadaje on chutney przyjemny ciepły smak.
Mieszaj tę mieszaninę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, aż zgęstnieje.
Od czasu do czasu dobrze zamieszać chutney. Nie pozwól, aby przypalił się na dnie rondla, dostosuj ciepło w razie potrzeby.
Gdy chutney zgęstnieje do pożądanej konsystencji, wyłącz ogień. Pamiętaj, że chutney będzie gęstniał jeszcze bardziej, gdy ostygnie.
Przed przełożeniem chutney do czystych, wysterylizowanych słoików należy odczekać, aż ostygnie. Natychmiastowe przechowywanie na gorąco może sprzyjać rozwojowi bakterii.