Źródło: Freepik
Szybki i łatwy sos do makaronu
Ten łatwy sos do makaronu to idealne rozwiązanie na szybki i pyszny obiad.
Składniki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 Drobno posiekana średnia cebula
- 2 ząbki mielonego czosnku
- 1 puszka Pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- 1⁄2 filiżanka świeżej bazylii, posiekanej
- 1⁄2 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu lub patelni. Gdy oliwa się rozgrzeje - będzie miała delikatny połysk - dodaj drobno posiekaną cebulę. Dobrze wymieszaj i gotuj, aż stanie się miękka i półprzezroczysta. Zwykle zajmuje mi to około 5 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, aby uniknąć przypalenia.
Gdy cebula będzie miękka, dodaj zmielony czosnek i smaż razem. Mała wskazówka - czosnek bardzo łatwo się przypala, więc należy go smażyć tylko przez około 1 minutę. Wzmocni to jego smak bez utraty esencji.
Teraz dodaj pokrojone w kostkę pomidory do mieszanki cebuli i czosnku. Uwielbiam używać pomidorów z puszki - są poręczne i gwarantują niezmienny smak i jakość. Wymieszaj do połączenia.
Następnie dodaj do mieszanki koncentrat pomidorowy. Pasta doda naszemu sosowi głębi i bogatego smaku.
Dodaj posiekaną świeżą bazylię, cukier (jeśli używasz) i dopraw solą i pieprzem. Dodatkowa wskazówka: dodaj cukier, jeśli pomidory są bardzo kwaśne, pomoże to zrównoważyć smaki. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Twój sos jest teraz gotowy do użycia. Wystarczy polać nim ulubiony odcedzony makaron i cieszyć się jego smakiem. Nie zapomnij spróbować i dostosować przypraw w razie potrzeby.