Źródło: MrGajowy3 for Pixabay
Szybka szarlotka z blachy
"Szybka szarlotka na blaszce" zawsze była ulubionym ciastem w mojej rodzinie. W weekendy i święta przepis ten był zawsze godną alternatywą dla tradycyjnego ciasta z kremem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pachnie jabłkami i cynamonem i smakuje po prostu niebiańsko. Ten przepis jest idealny, jeśli spodziewasz się gości i masz mało czasu na przygotowanie. Masę biszkoptową miesza się ze świeżymi jabłkami i piecze w piekarniku na blasze.
Składniki
- 1 kg jabłko
- 3 jajka
- 200 g cukier
- 1 Szczypta sól
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 120 g Mąka
- 1⁄2 Pakiet proszek do pieczenia
- 1 Łyżeczka Cynamon
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby ponownie upiec szarlotkę z blachy, rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra/dół). W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki. Jest to część, którą moje dzieci zawsze uwielbiają. Możesz wybrać dowolną odmianę, ale w tym przepisie lubię używać Boskoop, ponieważ mają słodko-kwaśny smak i są ładne i soczyste.
W dużej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na pianę. Zajmie to około 2-3 minut. Tutaj zalecam użycie miksera ręcznego, aby upewnić się, że wszystko jest dobrze wymieszane.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej i delikatnie wymieszaj. Należy uważać, aby nie przesadzić z mieszaniem, aby zachować przewiewność mieszanki, co przyczynia się do puszystości ciasta.
Teraz dodaj cynamon i plasterki jabłka i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie plasterki jabłka będą dobrze pokryte ciastem.
Następnie rozprowadź masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a jabłka miękkie. Czasami wbijam wykałaczkę w środek ciasta, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Jeśli nic nie przyklei się do wykałaczki, ciasto jest gotowe.
Przed podaniem szarlotkę należy lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Szarlotka smakuje cudownie świeżo i wciąż jest lekko ciepła.