REKLAMA

Źródło: MrGajowy3 for Pixabay

Szybka szarlotka z blachy

"Szybka szarlotka na blaszce" zawsze była ulubionym ciastem w mojej rodzinie. W weekendy i święta przepis ten był zawsze godną alternatywą dla tradycyjnego ciasta z kremem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pachnie jabłkami i cynamonem i smakuje po prostu niebiańsko. Ten przepis jest idealny, jeśli spodziewasz się gości i masz mało czasu na przygotowanie. Masę biszkoptową miesza się ze świeżymi jabłkami i piecze w piekarniku na blasze.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • 1 kg jabłko Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • 120 g Mąka Dodano do
  • 12 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżeczka Cynamon Dodano do
  • Cukier puder do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Aby ponownie upiec szarlotkę z blachy, rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra/dół). W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki. Jest to część, którą moje dzieci zawsze uwielbiają. Możesz wybrać dowolną odmianę, ale w tym przepisie lubię używać Boskoop, ponieważ mają słodko-kwaśny smak i są ładne i soczyste.

2. Krok

W dużej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na pianę. Zajmie to około 2-3 minut. Tutaj zalecam użycie miksera ręcznego, aby upewnić się, że wszystko jest dobrze wymieszane.

3. Krok

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej i delikatnie wymieszaj. Należy uważać, aby nie przesadzić z mieszaniem, aby zachować przewiewność mieszanki, co przyczynia się do puszystości ciasta.

4. Krok

Teraz dodaj cynamon i plasterki jabłka i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie plasterki jabłka będą dobrze pokryte ciastem.

5. Krok

Następnie rozprowadź masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a jabłka miękkie. Czasami wbijam wykałaczkę w środek ciasta, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Jeśli nic nie przyklei się do wykałaczki, ciasto jest gotowe.

6. Krok

Przed podaniem szarlotkę należy lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Szarlotka smakuje cudownie świeżo i wciąż jest lekko ciepła.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy